Grbin u Pazinu: SDP-ova Vlada uvela je red i rad


Lista "Hrvatska raste" SDP-a i koalicijskih partnera za 8. izbornu jedinicu predstavila se predizbornim skupom u Pazinu. Nakon domaćinskog pozdrava predsjednika pazinskog SDP-a Ivice Gržinića, skup je otvorio drugi na listi, Peđa Grbin, odmah na početku ustvrdivši da u pobjedu na nedjeljnim izborima više nema dvojbe, a pozdravljajući nove koalicijske partnere - Hrvatske laburiste - stranku rada te ARS - Autonomnu regionalnu stranku, rekao je da je "upravo ovo grupacija stranaka koja može jamčiti decentralizaciju, regionalizaciju i ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske".

Grbin je naglasio da je u minulom mandatu SDP-ova Vlada uvodila red i rad u državi, smanjila čekanje i u zdravstvu i za građevinske dozvole, a zadnjeg dana mandata je izmjenama zakona o potrošačkim kreditima, popularno zvanim "zakon o švicarskom franku" rekla ne dužničkom ropstvu i bankama i da građanima.

Ada Damjanac je također podsjetila na zatečene dugove i kosture koji su ispadali iz ormara nakon SDP-ovog preuzimanja vlasti prije četiri godine, a s uvođenjem reda se u skoro svim područjima života uspjelo nešto napraviti, "osim u sportu, a to ćemo sada".

Tanja Vrbat Grgić je pak najvažnijim postignućem minulog mandata ocijenila povrat izgubljenog sustava vrijednosti, jer, rekla je, "danas se oni koji kradu barem srame toga, a prije je bilo normalno krasti". Izrazila je zaprepaštenje naglascima iz HDZ-ove kampanje: "Oni bi nas gazili i satrli, i to zvuči sve gore i gore, ali nova hrvatska vlada mora sve jednako voditi u bolju budućnost, a ne samo one koji su za nju glasali".

Nansi Tireli, predsjednica Hrvatskih laburista, podsjetila je da je njena stranka u protekle četiri godine bila vrlo kritična prema Vladi, pa je koalicijskog partnera odabrala vrlo dobro razmislivši o tome. Njoj smeta, rekla je, što neki kandidati tvrde da samo oni mogu istinski zastupati interese Istre, a nije dobro, dodala je, "da se u ovoj kampanji dijelimo po tome tko je veći Istrijan. Istra je Istra svih nas, svi ju jednako volimo i svi jednako iskreno za nju radimo, pa je i zakon o kreditima u švicarskim francima napravljen i za Istrijane koji imaju takve kredite, dakle napravljen je i za Istru".

Skup je zaključio Danijel Ferić, osmi na listi, koji je najprije podsjetio na ovih dana često ponavljane SDP-ove krilatice o rastu BDP-a, industrijske proizvodnje, izvoza, zaposlenosti, a započete procese treba, rekao je, dovršiti u naredne četiri godine. Predstojećom će se decentralizacijom značajna sredstva, ali i odgovornosti, spustiti na županije, gradove i općine, najavio je Ferić, podsjetivši da su u minulom mandatu u Istru vraćene tri milijarde kuna. O Istarskom ipsilonu rekao je da lažu oni koji obećavaju da će ga izgraditi, jer budući da je HDZ-ova vlada sklopila štetan ugovor o njegovoj izgradnji, koji je sada veliki uteg, dovršetak ovog projekta moguć je jedino uz dogovor s Europskom komisijom.

U novom mandatu nastavit će se porezno rasterećivati plaće, a smanjit će se i porezi na poljoprivredne i prehrambene proizvode, s 25 na 13 posto, spomenuo je također Ferić, te poentirao: "Izborili smo se za istarski pršut, a sada najavljujem borbu za istarski teran, jer nikome ne damo za pravo govoriti da on nije naša omiljena pijača, i zato - živio teran!". (D. ŠIŠOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter