šef sdp-a

Grbin: Prioritet je konstituiranje sabora. Milanović? Trebamo biti svjesni realnosti

| Autor: Glas Istre
(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)

(Snimio Goran Stanzl/Pixsell)


Šef SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu nakon sjednice predsjedništva stranke, prenosi Index.

"Predsjedništvo SDP-a donijelo je dvije odluke. Prva se tiče smjera naši pregovora s drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u sabor. Ne sa svima, s HDZ-om nemamo namjeru razgovarati. Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje sabora.

Tako osiguravamo parlamentarni nadzor. Pregovori oko konstituiranja nove vlade će potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ono što ne smijemo dopustiti je da ova vlada djeluje bez nadzora."

"Svi razgovori oko formiranja vlade trebaju uslijediti nakon toga. Formiramo pregovarački odbor - u njemu će biti Marko Krička i ja, a treću osobu ćemo dogovoriti tijekom sutrašnjeg dana s političkim strankama koje su činile koaliciju Rijeke pravde."

"Prvo moramo s našim koalicijskim partnerima definirati trećeg ili četvrtog člana pregovaračkog odbora, a onda ćemo dogovarati s ostalim strankama. Ne prejudiciram. Nešto se može dogoditi sutra, četvrtak ili petak. Bitno je da se konstituiranje sabora ne može dogoditi dok ne budu službeno potvrđeni rezultati izbora."

"Ovo mora biti gotovo do 26. svibnja kako bi spriječili da Turudić postane šef DORH-a i da kriminal ovlada hrvatskim pravosuđem. Ako se taj rok ne ispoštuje, onda ovo ništa nema smisla."

Plenković kaže da to nije moguće napraviti po zakonu.

"On bi, kao pravnik, to trebao znati i radi se o razrješenju, a s obzirom da Turudić nije stupio na snagu, ne može ga se ni razrješiti, ali se odluku o imenovanju može staviti van snage."

"Odustali smo od Zorana Milanovića kao mandatara. Ne bih rekao - odustali, ali treba biti svjestan realnosti. Ako nešto nije realno, onda ne treba lupati glavom o zid. Sve opcije su na stolu, ima prihvatljivijih, neprihvatljivijih...".

Ponovo su ga pitali isto pa je odgovorio: "Ako je to pitanje, onda je odgovor - da."

Dodao je da na Predsjedništvu stranke nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of