POSTIZBORNO KOALIRANJE

U potrazi za "žetončićima". Je li Plenkovićev plan zaista otimanje dijela Penavinih zastupnika i razbijanje DP-a?

| Autor: Dražen Ciglenečki
Ilustracija (Pixsell, Arhiva Novog lista, Reuters)

Ilustracija (Pixsell, Arhiva Novog lista, Reuters)


Dan nakon što je lista predvođena Domovinskim pokretom osvojila na parlamentarnim izborima 14 mandata, njihovi su se zastupnici sastali kako bi demonstrirali jedinstvo i pobjedničko raspoloženje. Ali, među njima nije bio Mislav Kolakušić, predsjednik stranke Pravo i pravda, koji je ušao u Sabor na osnovu koalicije s DP-om.

Ne čudi to previše s obzirom na njegovo tvrdo stajalište da nipošto neće surađivati s HDZ-om. Domovinski pokret se, pak, priprema za pregovore s HDZ-om.

Naravno da premijer Andrej Plenković želi izbjeći savez s ljudima za koje je još u subotu govorio da su zli i pokvareni i obećavao da neće s njima imati posla.

No, Plenković nema širok manevarski prostor, ili će se dogovoriti s DP-om, u slučaju čega bi se najvjerojatnije morao odreći svog partnera Milorada Pupovca, a druga mu je opcija "otimanje" stranci Ivana Penave dijela zastupnika. Upravo da bi demantirali da među njima ima potencijalnih "žetončića", DP-ovci su jučer slali poruke o jedinstvu.

Što se tiče pregovora, u njima Domovinski pokret, najavljuje, namjerava biti vrlo zahtjevan.

– Mi ćemo imati čvrst stav i gard u pregovorima, izjavio je zamjenik predsjednika Mario Radić nakon jučerašnjeg sastanka.

Uvjet Plenkoviću

Teško je procijeniti hoće li to zaista tako biti kada za isti stol sjednu Plenković i Penava, ali jučer su dužnosnici DP-a ponavljali da, ni po cijenu novih izbora, neće odustati od svojih desetak programsko-političkih točaka, od kojih su neke isticali i u kampanji. To su, primjerice, deratifikacija u Saboru Istanbulske konvecije, uvođenje elektronskog i dopisnog glasovanja, izjednačavanje u pravima branitelja HV-a i HVO-a, revizija aboliranih Srba i procesuiranje ratnih zločina u Domovinskom ratu, zaustavljanje pregovora o pristupanju Srbije EU-u dok susjedna država ne plati ratnu odštetu Hrvatskoj, odbacivanje iz koalicije SDSS-a, osnivanje ministarstva iseljeništva i povratka, kao i istražnog povjerenstva o "korona profiterstvu" te potpuna dekriminalizacija obilježja HOS-a "Za dom spremni".

Spominjalo se jučer da bi jedan od uvjeta Plenkoviću bio i imenovanje Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture, što je on bio i u Vladi Tihomira Oreškovića. Hasanbegović, naime, nije u srijedu izabran u Sabor jer je prvi u 1. jedinici bio Kolakušić. Činjenica je da je predsjedniku PiP-a primarni cilj novi mandat u Europskom parlamentu, ali ako bi ga i dobio svoje bi mjesto u Saboru prepustio sigurno nekom iz svoje stranke, a ne iz Domovinskog pokreta.

– Napravit ćemo jedan okvir koji će biti pregovarački. Dali smo neke naznake da nema mjesta kalkulacijama. Vrlo brzo ćemo donijeti formalne odluke. Nećemo pregovarati ni o ministarstvima niti o foteljama. Pričat ćemo o provedbi naše politike. Ako netko drugi sastavi vlast, neka sastavi. Ako budu novi izbori, mi se ničeg ne bojimo, istaknuo je jučer Radić, priznajući da DP-u stižu pozivi iz raznih stranaka.

Mogući prebjezi

S Domovinskim pokretom je računao i predsjednik Zoran Milanović, ali to je skroz nerealno.

Što ako i Plenković zaključi da mu je Domovinski pokret politički jednostavno preskup i odluči većinu u Saboru popuniti samo s njegovim pojedinim zastupnicima? Spekuliralo se i nakon izbora 2020. da će zastupnici DP-a odmah pohrliti HDZ-u, ali to se nije dogodilo.

U čitavom je sazivu od njih 16 s liste kojoj je na čelu bio Miroslav Škoro na drugu stranu prešao isključivo suverenist Hrvoje Zekanović. Ali, to ne znači da u aktualnom sastavu Kluba DP-a nema potencijalnih prebjega HDZ-u, ako se izjalove pregovori dviju stranaka.

Uostalom, Ivan Šipić je bio zastupnik HDZ-a. Nezavisni Željko Lacković, tada u Bandićevom klubu, bio je dio većine koja je podržavala Plenkovića u prvom njegovom mandatu. Josip Dabro je do prije nekoliko godina bio važan član HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vrijedi to, naravno, i za Penavu.

Stephen Nikola Bartulica bio je savjetnik predsjednika Ive Josipovića, ali on, pokazao je to u nedavno raspuštenom Saboru, nije žestoki neprijatelj HDZ-a. Od novopridošlica tu su i povjesničar Josip Jurčević, nekadašnji član HHO-a Igor Peternel i zadarski liječnik Damir Biloglav, koji je oslobođen optužbe da je odbijao cijepiti protiv korona virusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum