zse

Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle utjecati na tržište, pa bi Crobex indeks, koji je u travnju zabilježio prvi mjesečni pad u posljednjih šest mjeseci, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je ojačao 0,19 posto, na 2.806 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,03 posto, na 1.701 bod.

Glavni dionički indeksi završili su travanj u minusu, zabilježivši prvi mjesečni gubitak još od listopada lani. Crobex je u travnju oslabio jedan posto, a Crobex10 za 0,7 posto.

Redovni dionički promet iznosio je u utorak 1,4 milijuna eura, otprilike dvostruko više nego dan ranije.

U srijedu se na Burzi zbog praznika nije radilo.

"Pretpraznično trgovanje na Zagrebačkoj burzi obilježila je dvostruko veća trgovinska aktivnost nego dan ranije, uz mješovitu izvedbu dioničkih indeksa", kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet ostvaren je u utorak dionicom Končara, 229 tisuća eura, pri čemu joj je cijena ojačala 0,75 posto, na 268 eura.

Slijedila je povlaštena dionica Končara D&ST-a s prometom od 210 tisuća eura, a cijena joj je porasla 0,66 posto, na 1.520 eura.

U fokusu je bila i dionica Spana, kojom je ostvareno 184 tisuće eura, a cijena joj je, nakon objave poslovnog izvješća, potonula 7,4 posto, na 41,3 eura, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Znatniji promet imala je i dionica Čakovečkih mlinova, 127 tisuća eura, a cijena joj je stagnirala na 10,3 eura.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena povlaštene dionice Adris grupe pala je, pak, 3,21 posto, na 60,4 eura, uz promet od 106 tisuća eura.

Najveća dobitnica među likvidnijima bila je u utorak dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, sa skokom cijene za 5,26 posto, na 4 eura.

Na ZSE se u utorak ukupno trgovalo s 36 dionica, pri čemu je cijena njih 19 porasla, 10 pala, a sedam stagnirala.

Wall Street pao nakon odluka i poruka Feda

A na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali oko 0,3 posto, dok je Dow Jones ojačao 0,2 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su jučer ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

"Kako se i očekivalo, Fed nije mijenjao kamatne stope, a podaci s tržišta rada o zapošljavanju kod privatnih poslodavaca od strane agencije ADP su bili bolji od očekivanja, što ukazuje na snažno tržište rada. Američki dionički indeksi su trgovanje zaključili uglavnom s negativnim predznacima nakon snažne volatilnosti tijekom dana izazvane izjavom čelnika Feda kako FED ne razmišlja o povećanju kamatnih stopa iako se pad inflacije usporio", objašnjava Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater