SIGURNIJE

U Hrvatsku stiže 300.000 doza nove vrste cjepiva, S MANJE NUSPOJAVA

| Autor: Glas Istre
iLUSTRACIJA

iLUSTRACIJA


 

 

 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera najavio je nabavu novog proteinskog cjepiva.

Ministar Vili Beroš je naglasio kako još uvijek učimo – razvijamo i nove tehnologije i nove lijekove. "Struka je ta koja je jasnije artikulirala da moramo proširiti dijapazon. Riječ je o drugačijoj vrsti cjepiva. Pitanje je što će praksa pokazati, to su proteinska cjepiva."

 

Capak je izvijestio kako su naručili manju količinu od oko 300.000 doza, da vide kako će se pokazati u praksi. Prema njegovim riječima to cjepivo s iznimno niskom razinom nuspojava, a više učinkovito.

"Dosad smo imali vektorska i mRNA cjepiva, ovo je proteinsko, najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinije od mRNA. Kad se bude evaluiralo od strane EMA-e, znat ćemo više. Vidjet ćemo kako će stvari teći i kako će reagirati na viruse. Druge zemlje su isto naručile, najveće količine je naručila Njemačka”, rekao je Capak.

Kaže da nemamo cjepivo kojem uskoro istječe rok trajanja te da ugovor s AstraZenecom nećemo obnavljati kao ni druge zemlje EU-a.

“Još ne znamo puno detalja o novom cjepivu, ali najavljeno je da je to cjepivo s iznimno niskom razinom nuspojava”, kazao je Capak.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini