PROJEKT INOVACIJA U RIBARSTVU

INVESTINFISH vrijedan 11 milijuna kuna: EUROPSKIM NOVCEM DO BOLJE VALORIZACIJE DOMAĆEG ULOVA, PRERADE I POTROŠNJE JADRANSKE RIBE

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ


Istarska razvojna agencija IDA predstavila je euro-projekt INVESTINFISH, kojim partneri iz Hrvatske i Italije udružuju kreativne snage i europski novac za programe održivog upravljanja ribolovom u Jadranskom moru i uvođenje inovacija u ribolovni sektor

U AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu pokraj Pazina Istarska razvojna agencija IDA, kao koordinator projekta za područje Istarske županije predstavila je euro-projekt INVESTINFISH, kojim partneri iz Hrvatske i Italije udružuju kreativne snage i europski novac za programe održivog upravljanja ribolovom u Jadranskom moru i uvođenje inovacija u ribolovni sektor.

Od ideje do potpore

Projekt sufinanciran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska ukupne vrijednosti 11 milijuna kuna, istarskim dionicima pokrit će izradu investicijskih studija ribarskim i prerađivačkim tvrtkama i obrtima koje žele uvesti inovacije u svoje poslovanje i time poboljšati svoju konkurentnost na europskom tržištu. Na javni poziv oglašen u sklopu priprema ovog projekta odazvalo se osam istarskih poslovnih subjekata u sektoru ribarstva, a njihove će se poslovne ideje kroz projektne aktivnosti oblikovati do razine investicijskih studija koje mogu poslužiti kao dio dokumentacije za traženje europskih ili domaćih potpora za njihovu konačnu realizaciju. Tako tvrtka SIC iz Višnjana svoj riblji preradbeni program želi proširiti proizvodima od jadranskih algi; tvrtka Milena iz Bačve koja se bavi preradom bakalara želi svoj asortiman proširiti prerađevinama od bijele i plave ribe iz Jadranskog mora; obrt Levan iz Medulina koji je nedavno lansirao svoje prve konzervirane sardele s brendom Hook & cook želi proširiti asortiman proizvodima od konzervirane sardele s različitim aromatizacijama; medulinski obrt Ruža u planu ima otvaranje sardela-shopa u Puli; Ribarska zadruga Istra iz Poreča nedavno je kroz jedan drugi međunarodni projekt, Prizefish, kao novi proizvod razvila burger od cipla i jadranskih kozica pa ohrabrena tim uspjehom kroz projekt INVESTINFISH želi razviti i druge nove riblje proizvode; tvrtka Istrida koja u Limskom kanalu uzgaja kamenice i dagnje želi se približiti turističkom tržištu nabavom turističkog broda za razgledavanje uzgajališta na kome bi ujedno bila i kušaonica njihovih proizvoda, a sa svojim inovacijama u projekt su uključene još i tvrtka Oli Mare iz Poreča te ribarski obrt Bonaca iz Štinjana.

Sardele u maslinovom ulju, novi proizvod medulinske tvrtke Levan pod  njenim brendom Hook & cook (Snimio Davor Šišović)

Nekoliko primjera inovacijskih trendova u ribarstvu na svjetskoj razini, koji mogu biti nadahnuće ili putokaz i našim korisnicima, iznijela je Kristina Gaća iz konzultantske agencije Sensum. Jedan od tih sustava za koji u svijetu raste profesionalni interes je snimanje ulova u mreži prije njenog izvlačenja na brod, čak i uz softverska rješenja za prepoznavanje vrsta ribe uhvaćene u mrežu, što može biti čimbenik kod donošenja odluke o trenutku izvlačenja mreže i selekcioniranja ribe još dok je brod na moru. Istarske korisnike, primjerice Ribarsku zadrugu Istra, zanimaju rješenja za ekocertificiranje ulovljene morske ribe, kao i inovativni alati i procesi u marketingu. Istarski ribari već imaju iskustava i u tehničkim inovacijama, primjerice u prenamjenama vodenih pumpi u oruđe za prenošenje ulovljene ribe iz mreže na brod čime se smanjuju oštećenja, odnosno poboljšava kvaliteta ulovljene ribe. U istarskim preradbenim pogonima također ima pozitivnih iskustava u prenamjeni postojećih strojeva za funkcije koje su u proizvodnom procesu nedostajale, kao što su primjerice otkoštavanje ili odljuskavanje.

Valorizacija i gastronomija

Na predstavljanu projekta INVESTINFISH direktor Istarske razvojne agencije IDA Boris Sabatti izvijestio je o nizu povoljnih poticajnih i kreditnih linija koje su na raspolaganju istarskim poduzetnicima, a posredstvom ove agencije trenutno je u realizaciji i deset europskih projekata ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna. Pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan je pak izvijestio da njegov Odjel sudjeluje u tri aktualna međunarodna projekta u ribarstvu: pored projekta INVESTINFISH to su još projekti ADRISMARTFISH koji se bavi unapređenjem malog priobalnog ribolova i ITHACA kojemu je predmet izlov plave ribe u Jadranu. K tome, trenutačno najveći međudržavni projekt u ribarstvu u kome surađuju Hrvatska i Italija je ARGOS, u koji su uključene sve hrvatske i sve talijanske jadranske priobalne regije, a njegov je cilj utvrđivanje zajedničke strategije održivog upravljanja ribolovnim sektorom u Jadranskom moru.

Predstavljanje projekta INVESTINFISH na  Gortanovom brijegu (Snimio Davor Šišović)

Projekt ARGOS je ukupno vrijedan 5,725 milijuna eura od čega je za projektne aktivnosti u Istarskoj županiji namijenjeno 394.000 eura, a jedan od važnijih njegovih projektnih ciljeva je smanjenje pritiska ribolova i akvakulture na morski okoliš Jadrana. Njegov glavni cilj za Istarsku županiju je uspostava Razvojnog centra ribarstva i akvakulture, za čiju je izgradnju i opremanje planirano 1,66 milijuna kuna, a ostatak sredstava planiran je za komunikacijske i promotivne aktivnosti.

Predsjednik istarske Obrtničke komore i predsjednik nacionalnog Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Robert Momić izvijestio je da Istarska županija sa svojih oko 750 registriranih profesionalnih ribara ima najviše ribara među svim hrvatskim županijama, iako se u njihovom broju posljednjih godina osjeća blagi pad.

- Iza ove struke je uspješno rješenje regulative o izlovu plave ribe, tema kočarenja još uvijek nije do kraja riješena, a što se tržišta ribe tiče, najvažniji je zadatak bolje valorizirati domaći ulov, preradu i potrošnju, naglasio je Momić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter



Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater