INVAZIVNE VRSTE

Novi nalaz plavog raka. Tražio ješku za podlanice pa naišao na invazivnog modrog gosta

| Autor: Boris Bulić
(Arhiva Novog lista)

(Arhiva Novog lista)


Iz Zadra, točnije sa zadarskog mosta, javio nam se Edo Bodrožić Selak, mnogim ribolovcima poznat po svom ribolovnom strpljenju i trofejnim ulovima od kojih su podlanice nekako na prvom mjestu. Glavna ješka na koju Edo diže te svoje trofeje su između ostalih favorita i rakovi suše koje pronalazi oprarom uz rivu.

A prije par večeri je tražeći tako ješku naišao i na plavog raka.

– Sinoć sam ga ćapija na mostu. Znam da se lagano šire, ali mi nije jasno što radi u Jazinama. Kako je uopće tu dospija, to mi definitivno nije jasno… – rekao nam je Edo.

Očito su povišene proljetne temperature i niski salinitet odigrali svoje pa su tako u zadarske Jazine privukle i ovog modrog gosta koji zapravo odavno već nije stranac u našem moru.

Plavi rak (Callinectes sapidus, Rathbun, 1896) je desetonožni rak i pripada porodici veslača (Portunidae), a izvorno potječe iz zapadnog Atlantika, gdje nastanjuje lagune i plitke obalne vode s muljevitim i pjeskovito muljevitim dnom. Smatra se da je u naše more dospio najvjerojatnije balasnim vodama.

U Mediteranu je prvi nalaz plavog raka zabilježen uz Egipat oko1940. godine, a u Jadranu devet godina kasnije i to u sjevernom dijelu.

A prvi nalazi kod Stona i u laguni Parila na ušću Neretve su zabilježeni tek 2004. godine.

Plavi rak je uvršten na popis najagresivnijih invazivnih vrsta Mediterana zbog svoje iznimne otpornosti i tolerancije na razne uvjete u okolišu kao i jako visoke stope plodnosti.

Bez osobitih teškoća može podnijeti širok raspon saliniteta, ali i temperature, kao i jako niske koncentracije kisika.

Plavi rak je svejed kojem su posebno slatke dagnje koje otvara presijecajući im mišić zatvarač dok manje jedinke jednostavno zdrobi.

Parenje se odvija u toplijem dijelu godine od svibnja do kolovoza, u zonama nižeg saliniteta nakon čega se sele u područja višeg saliniteta.

U optimalnim uvjetima plavi rak ima životni vijek od osam godina pri čemu može doseći težinu i do 0,9 kilograma.

Pločasto oblikovanim stražnjim nogama ovaj rak može zamahnuti i do tri puta u sekundi zahvaljujući čemu može s lakoćom plivati u svim smjerovima brzinom i do 1,5 m/s.

Uzevši u obzir sve navedeno, zadarske Jazine su za plavog raka idealno stanište tako da Edin nalaz zapravo nije nikakvo iznenađenje već samo logičan slijed rasprostiranja ove invazivne vrste.

Inače je jestiv i vrlo ukusan tako da se mnogi koji su ga probali nimalo ne brinu oko njegove invazivnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini