SPINNERSKE TEHNIKE

Lovite li tehnikom walk the dog? Idealna je za lov na brancina

| Autor: Boris Bulić
Ilustracija

Ilustracija


Ako bi zare povlačili pravolinijski, prolazile bi kroz vodeni film bez urona, ali i bez prskanja koje je svojstveno popperima. Zato ove varalice najčešće i povlačimo, pasioniranim varaličarima jednom od najdražih, vrlo provokativnom tehnikom povlačenja poznatom kao walk the dog ili 'po naški', prošetaj psa.

Premda se može loviti i najlonskim monofilom, puno je praktičnije to raditi s upredenicom, iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, zbog neistezljivosti tako svojstvene upredenicama, ribolovac u svakom trenutku ima potpuni nadzor nad varalicom, što je kod ove tehnike jako bitan detalj. Dakle, nakon što je varalica zabačena i struna potpuno poravnata, štapom čiji je vrh oboren prema dolje, izvode se lagani trzaji, svaki sljedeći u drugu stranu, jedan u lijevo, jedan u desno. Ti trzaji su kratki, a struna je pritom cijelo vrijeme napeta. Višak strune koji se pojavi nakon svakog trzaja treba popratiti okretom ručice pazeći pritom na zlatno pravilo spinninga – rola tijekom ovakvog povlačenja varalice samo skuplja višak strune, dok se povlačenje izvodi isključivo pokretima štapa i to iz ručnog zgloba.

Ovakvim povlačenjem varalica se po površini kreće u cik-cak liniji. Pokrete treba uskladiti tako da se varalica u jednom trzaju pokrene tek manje od desetak centimetara. Na taj se način stiče dojam da rep gotovo stoji u mjestu dok se samo glava šeta lijevo desno. Osim toga, uz ovakvo povlačenje varalica prelazi do tri puta dulji put nego što bi ga prešla u pravolinijskom povlačenju, pri čemu u lovnoj zoni ostaje i tri puta dulje. Naravno, i u ovoj se tehnici povlačenja mogu praviti povremene stanke, no ipak ne dulje od petnaestak sekundi.

U zavisnosti od očekivane lovine, mogu se povlačiti sasvim male varalice dužine pet, ali i one velike, duže od dvadeset centimetara. Važno je samo da ostatak pribora bude usklađen s veličinom varalice i naravno, očekivanom veličinom ribe koju lovimo.

Napad na varalicu tijekom povlačenja walk the dog tehnikom je uvijek dramatičan. Riba u pravilu varalicu napada vrlo eksplozivno pokušavajući je trenutno odvući dalje od obale ili barem u stranu. Kontre uglavnom nisu potrebne jer je otpor zategnute strune dostatan za kvalitetno kačenje, tako da promašaja zapravo i nema.

Iako se ovom tehnikom mogu loviti svi morski predatori koji preferiraju lov površinske ribe, tehnika walk the dog kao da je kreirana upravo za brancina koji ovakvim kretnjama ne može odoljeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater