Tri su glavna krivca

Primijetili ste mrske rupice na odjeći? Možda ovaj put nisu krivi moljci

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Kada otkrijemo rupice na odjeći uvijek ćemo okriviti moljce. No, nisu moljci jedini uzročnik ove mrske pojave.

Postoje tri razloga (izuzev moljaca) zbog kojih se na odjeći mogu pojaviti rupice. Najčešći uzročnik je naša vlastita neopreznost, ali i perilica za rublje.

Druga odjeća u perilici za rublje

Često bez razmišljanja ubacimo odjeću u perilicu i sve peremo zajedno. No, pojedini komadi su osjetljivi na, primjerice, patente koji znaju u pranju zahvatiti drugu odjeću i tako pokidati niti i napraviti rupicu koja se možda na prvu ne vidi, no materijal je oštećen i samo je pitanje vremena kada će se oštećenje vidjeti.

Tanku i osjetljiviju odjeću uvijek perite odvojeno. To znači da odjeću koja ima patente ili bilo koje detalje koje mogu zahvatiti materijal, perete s otpornom odjećom.

Provjerite perilicu za rublje

Drugi uzrok može biti sama perilica. Naime, tijekom vremena se bubanj, ali i otvor mogu oštetiti te za dotična oštećenja može zapeti odjeća. Najbolji način da provjerite je li bubanj ima oštrije dijelove, je unutrašnjost perilice proći s tankim najlonkama. Isto učinite i s otvorom i vratima. Ako na najlonkama nema oštećenih rubova, vaša perilica nije uzročnik.

Svakodnevno neoprezno nošenje

Kao što smo naglasili, veoma često razlog je i naša neopreznost. Majicu uhvatimo patentnom, zakačimo se negdje u prolazu, povučemo materijal satom ili narukvicom… U početku se rupica ne mora vidjeti, no čim je materijal "načet" pitanje je vremena kada će se početi odvajati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom