PIŠE LARISA RADIN

GASTRO SAVJETI: 484 stvari koje kuhari trebaju znati


Neodoljivo me privlače knjižare s bogatom ponudom kvalitetnih knjiga o kuharstvu i gastronomiji općenito. Posljednjih godina vrlo su popularni odlično sortirani dućani s opremom za kuhanje, porculanom, priborom i ostalim rekvizitima koji unutar vlastite strukture posjeduju bistro ili caffe bar i naravno kutak sa stručnom literaturom.

Štivo koje Vas zanima može se slobodno posuditi i odnijeti u bistro ili caffe bar te ispijajući nešto fino prolistati ga prije no li definitivno odlučite da li Vam je zaista potrebno.

Posljednje putovanje u Muenchen pretvorilo se ponovo u knjigošopingholizam, mada sam ovoga puta racionalno pazila da doista, iako teška srca, kupim samo ono što stvarno trebam. Za oko mi je zapela knjiga Jamesa Petersona strastvenog kuhara i fotografa koji se nakon dugogodišnjeg iskustva u ponajboljim francuskim restoranima i formacije na Le Cordon Bleu akademiji u Parizu vratio u New York gdje djeluje kao predavač na vrhunskim kulinarskim koledžima i izdaje uspješne publikacije.

Vrlo jednostavno i pristupačno Petreson je u ovom svom vademecumu razlučio i demistificirao točno 484 radnje koje nam se u laičkoj ili nazovimo poluprofesionalnoj svakodnevici strastvenih kuhara čine zahtjevnima ili nam pojednostavljuje naoko banalne radnje koje iz nedostatka prave profesionalne prakse radimo pogrešno. Tako ćete u svega nekoliko sažetih i eksplicitnih rečenica popraćenim odličnim fotografijama saznati kako jednostavno očistiti poriluk, secirati jastoga, otvoriti kamenice, pripremiti artičoke, spretno oljuštiti papriku, optimalno čuvati sir, poširati jaja, ispeći ciklu, oljuštiti bob, peći paštete, ukuhati karamel, aromatizirati ulja, otvoriti kokos, istući vrhnje, ispeći tanke palačinke, očistiti školjke, odabrati optimalnu tavu, filirati naranču, napraviti najbolju majonezu, ispeći patku, pohati pilića, napraviti concasse ili couli... Nakon svega nekoliko minuta listanja, ova je knjiga odmah završila u košarici zajedno s još jednim izdanjem genijalnog Escoffiera i novom kuharicom odličnog njemačkog kuhara Johannesa Kinga. Toplo je preporučam svima koji vole kuhati, sigurna sam da će služiti kao pravi gastronomski vademecum po popularnoj cijeni od oko sedamnaestak eura, a po nju ne morate do Muenchena, možete je jednostavno naručiti putem interneta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom