20-20-20

Sve se više kod mlađih primjećuje sindrom suhog oka: DONOSIMO PRAVILO UZ KOJE ĆETE ODMORITI OČI

| Autor: Glas Istre
Unsplash

Unsplash


Sindrom suhog oka, posljedica smanjene kvalitete ili količine suza, sve se više primjećuje u vrlo mladoj populaciji, piše Novi list.

S zatvorenim školama i fakultetima, te preporukom da tko god može da radi od kuće, vrijeme izloženosti ekranima eksponencijalno se povećalo. Prema podacima UNESCO-a, više od milijarde učenika širom svijeta živi kod kuće zbog zatvaranja škola uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Osim toga, brojni zaposlenici nisu mogli izbjeći da rade od kuće, u nastojanju da se ne bi u potpunosti blokirale proizvodne aktivnosti.

Ne mogu se izbjeći niti predavanja i mrežni zadaci koji imaju osnovni cilj nastavka školovanja i sveučilišne nastave.
Međutim, rizik od ove prekomjerne izloženosti računalnim ekranima i drugim uređajima predstavlja ozbiljan rizik za suhoću i umor očiju, posebno za studente. Produljena izloženost digitalnim ekranima određuje brže isparavanje suznog filma, tog tankog sloja tekućine koji prekriva očnu površinu. Zašto? Razlog leži u oskudnom ili nepotpunom »treptanju«, oči se rjeđe stišću, a to usporava širenje suznog filma po površini oka s posljedicama u rasponu od umora do peckanja, od iritacije do boli. Ako to potraje dulje vrijeme, uzrokuje upalu koja može postati kronična.

Ustvari, istraživanja su pokazala da produljeno gledanje digitalnih ekrana dovodi do smanjenja treperenja za 40 posto. Treperenje služi kako bi suzni film ostao netaknut, tanak sloj vode i lipida (masti) na površini oka zbog čega jasno vidimo i štiti nas od stranih tijela i iritacija.

Nažalost, dugo gledanje u zaslone znači rjeđe treperenje i povećanje rizika od razvoja simptoma bolesti suhog oka. Danas mladi bezbroj puta dnevno pristupaju društvenim mrežama te videosadržajima koji su se nekada mogli gledati na televiziji, a sada na ekranima pametnih telefona. To znači ogromnu količinu gledanja iz neposredne blizine koje dovodi do zamora očiju i poremećaja vida koji mogu utjecati na fizički, socijalni i emocionalni razvoj.

Sindrom suhog oka je posljedica smanjene kvalitete ili količine suza, što rezultira nedovoljnim podmazivanjem i vlaženjem površine oka. Može dovesti do povećanja upale s posljedičnim oštećenjem struktura i živaca očiju.

Umjereni do jaki sindrom suhog oka može promijeniti kvalitetu života i biti povezan sa bolovima u očima, ograničenjem u obavljanju svakodnevnih aktivnosti (npr. čitanje, vožnja, korištenje digitalnih uređaja), lišavanjem sna, smanjenom energijom, općim lošim zdravljem i depresijom.

Usto, bolest suhog oka sve je više poremećaj koji se primjećuje u vrlo mladoj populaciji i više nije prerogativa starijih osoba ili samo žena u razdoblju nakon menopauze. Međunarodni stručnjaci Američkog znanstvenog društva TFOS (Tear Film & Ocular Surface Society) odlučili su doskočiti tom problemu i napraviti kratki i veseli video.

Taj videozapis, namijenjen učenicima i njihovim roditeljima koji su trenutno u kućnoj izolaciji, ima za cilj naučiti ih kako da prave pauze da bi se odmorili od gledanja u ekrane, te kako da odmore oči uz pomoć pravila 20-20-20. Pravilo kaže kako je nakon 20 minuta gledanja u ekran potrebno fiksirati pogled na točku udaljenu 6 metara i tako ostati najmanje 20 sekundi.

Također, i nakon svakih 20 minuta rada na računalu ili praćenja sadržaja na vašem pametnom telefonu zatvoriti kapke, a zatim ih treptajem lagano stisnuti u trajanju od 2 sekunde. Ukratko, ova jednostavna vježba obnavlja suzni film, ponovno aktivira vid na daljinu i odmara oči! Stoga je važno odvojiti malo vremena da pogledate kroz prozor ili da jednostavno zatvorite oči i pružite im malo odmora. Oči će vam na tome biti zahvalne i zaštiti ćete svoj vid.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini