MIT ILI ISTINA

Koliko je zapravo kokosovo ulje dobro za našu kožu?

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Pixabay


Već duže vrijeme se priča o raznim dobrobitima koje korištenje kokosovog ulja ima za naš izgled i zdravlje kože. No, koliko istine se skriva iza ovog čuda od namirnice?

Činjenica jest da kokosovo ulje ima brojne prednosti. Zahvaliti to može svom sastavu koji obiluje vitaminom E i laurinskom kiselinom, a sadržava i zasićene masne kiseline. Do 25 stupnjeva dolazi kao mast, dok iznad te temperature se otapa i pretvara u ulje. Kokosovo ulje se koristi u kuhinji, ali i u kupaonici za njegu kose i kože.

Kokosovo ulje se najčešće koristi za njegu kože, posebice ako patite od suhe kože. Kao i kod klasičnih hidratizirajućih proizvoda, kokosovo ulje hrani kožu i to čini na posve prirodan način. Laurinska kiselina pak djeluje antibakterijski i pozitivno djeluje na proces regeneracije kože. Ovo zvuči fantastično, zar ne? No, ovdje je u pitanju nekomplicirana i suha koža koja nije sklona iritacijama. I tu dolazimo do problema. 

Kokosovo ulje je poznato kao izrazito komedogen proizvod. Na skali od 0-5, kokosovo ulje je dobilo zvjezdicu 4. Što to znači? Naime, komedogeni sastav pojedinog proizvoda povezano je s razvojem mitesera i općenito nečistoće na licu, odnosno dolazi do začepljivanja pora, piše Novi list.

No, zar nije da kokosovo ulje pozitivno djeluje u borbi protiv akni? Niti jedno istraživanje nije to potvrdilo. No, jedno se zna - masna koža sklona aknama treba izbjegavati uljne proizvode jer mogu naštetiti izgledu kože. Potrebno je koristiti proizvode koji sadrže više vode nego libida.

Smatra se da kokosovo ulje pozitivno djeluje u borbi protiv bora. Kako je vidljivost bora veća kod suhe kože bez elastičnosti, jasno je kako ovo ulje koje hidratizira kožu pogoduje da se bore manje vide. 

Mnoge žene koriste kokosovo ulje za skidanje šminke, pogotovo maskara. Ulje možete koristiti u tu svrhu, no potrebno je isprati sav proizvod. Također imajte na umu da kokosovo ulje za skidanje šminke možemo koristiti samo ako imamo suhu i neproblematičnu kožu. 

No, kao i kod drugih beauty trendova i hvaljenih proizvoda i kod kokosovog ulja vrijedi isto pravilo - potrebno je poznavati svoju kožu, njene pozitivne i negativne strane te prema tome odabrati prikladan proizvod za njenu njegu. Dok će nekome kokosovo ulje začepiti pore, kod nekog drugog će učiniti čuda. Stoga ne vrijedi univerzalno pravilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter