(Pexels)
Sjećate li se kako su vas roditelji nagovarali da pojedete sav grašak iz tanjura? Ispostavilo se da su bili u potpunosti u pravu. Ovo skromno povrće zapravo je prava riznica hranjivih tvari, a stručnjaci se slažu da zaslužuje mjesto u svakoj prehrani, piše Index.hr.
"Zeleni grašak iznenađujuće je bogat hranjivim tvarima za tako skromno malo povrće", kaže dijetetičarka Caroline Thomason Bunn. Iako ga možete jesti samog, čak i oni koji nisu najveći ljubitelji zelenog povrća mogu ga pripremiti na ukusniji način. "Volim ga ispeći s malo češnjaka, limuna, soli, papra i posuti s malo parmezana na vrhu", dodaje ona.
Grašak sadrži brojne ključne nutrijente, od vlakana i biljnih proteina, "koji vam mogu pomoći da se dulje osjećate sitima i podržavaju zdravu ravnotežu šećera u krvi", napominje Bunn. Osim toga, bogat je vitaminom C, vitaminom K i antioksidansima koji jačaju vaš imunološki sustav. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, jedna šalica graška sadrži oko 117 kalorija, 7,86 grama proteina i impresivnih 8,26 grama vlakana. To je otprilike trećina preporučene dnevne količine za žene i petina za muškarce, ovisno o dobi.
Iako se u kulinarskom smislu tretira kao povrće, zeleni grašak tehnički pripada skupini mahunarki. No, kada je riječ o pitanju je li on "najzdravije" povrće, stručnjaci za prehranu izbjegavaju takve kvalifikacije. Svako povrće ima svoje jedinstvene prednosti, a ono što je "najzdravije" ovisi isključivo o prehrambenim potrebama vašeg tijela.
"Izraz 'dobro za vas' može značiti mnogo različitih stvari, ovisno o tome koga pitate", objašnjava Bunn. "Potičem ljude da prebace fokus sa svoje ideje o savršenoj prehrani na uživanje u omiljenoj blagdanskoj hrani u umjerenim količinama. Jedan obrok neće narušiti niti poboljšati vaše zdravlje, a velika je razlika između radosnog i bezumnog jedenja."