za lakši san

Spavate s otvorenim prozorom? Možda vam čini više štete nego koristi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Evo zašto bi moglo biti loše spavati s otvorenim prozorom i što učiniti umjesto toga, prenosi livestrong.com.

Ako imate sezonske alergije, ostavljanje prozora otvorenog dok spavate gotovo je zajamčen način da pokrenete simptome.

To je zato što alergeni poput peludi, plijesni i ambrozije iz vanjskog prostora mogu brzo ući unutra, kaže Zachary Rubin, doktor medicine, certificirani alergolog i glasnogovornik Američkog koledža za alergiju, astmu i imunologiju.

Zbog toga se možete probuditi sa začepljenim nosom, svrbežom nosa ili očiju ili kašljem. Čak možete dobiti suha usta ili glavobolju ujutro, dodaje.

Zato je, ako imate alergije, "najsigurniji pristup držati zatvorene prozore dok spavate", napominje.

Otvaranje prozora u spavaćoj sobi noću ‌moglo bi‌ poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru smanjenjem razine ugljičnog dioksida ili drugih zagađivača, prema studiji iz studenog 2022. u ‌Building and Environment.‌

Ali ako kvaliteta zraka vani nije dobra (tj. ima smoga ili dima u zraku), mogli biste pustiti više smeća unutra, kaže Rubin. To posebno vrijedi ako živite u urbanom području s puno prometa, prema Nacionalnom institutu za okolišne zdravstvene znanosti.

Kada razmišljate o spavanju s otvorenim prozorima, mogli biste zamisliti da čujete zvukove cvrčaka ili povjetarac koji šušti dok drijemate. Ali ako živite u prometnoj ulici ili u naseljenom području, postoji dobra šansa da će vas probuditi automobili u prolazu ili bučni susjedi, kaže Harris.

Istraživanje to potvrđuje: ljudi su izjavili da su se osjećali umornije i da su imali više problema s koncentracijom na testove logičkog razmišljanja dan nakon spavanja s otvorenim prozorima, čak i ako su ‌osjećali‌ da im je san bio u redu, prema kontroliranom ispitivanju iz listopada 2016. u ‌Indoor Air‌.

Naravno, može biti lijepo sjediti vani u toploj ljetnoj noći. Ipak, hladnije (ali ne niske) temperature zapravo pobjeđuju kada pokušavate spavati, kaže Harris.

Ispostavilo se da je idealna temperatura spavaće sobe između 60 i 67 stupnjeva Fahrenheita, prema klinici Cleveland.

Ako je vani toplije ili hladnije od onoga (i taj zrak preplavljuje vaš prostor za spavanje), postoji velika šansa da ćete provesti noć prevrćući se.

Držati prozore otvorenima ili zatvorenima dok spavate u konačnici je stvar osobnih preferencija.

Ali ako slabo spavate, osjetljivi ste na promjene temperature ili imate sezonske alergije ili ste zabrinuti za kvalitetu zraka, možda bi bilo vrijedno držati vanjski zrak vani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater