UOČI SEZONE SKIJANJA

Cijene za zimske radosti su u velikom rastu. Evo koliko će trebati izdvojiti

| Autor: Glas Istre
Skijanje Istrana u Nassfeldu

Skijanje Istrana u Nassfeldu


Zbog energetske krize skijanje će ove zime biti znatno skuplje, piše Novi list.

Valerija Ghezzi, predsjednica Nacionalnog udruženja operatera žičara (ANEF) u Italiji, je još početkom rujna pozvala talijansku vladu da industriju skijanja uvrsti u energetski intenzivne djelatnosti i kao takvu podupre potrebnim mjerama s obzirom da je bilo čak i najava da neke žičare neće ni otvarati.

- S ovakvim cijenama našim tvrtkama prijeti bankrot. Ima onih kojima se marže vraćaju na nulu, pojasnila je.

Povećanje cijene skijaških karata od oko 10 posto ne pokriva rast troškova energije, već samo inflaciju. Troškovi struje i plina više su se nego utrostručili, a mogućnost njihovog daljnjeg rasta tijekom zime čine kalkulacije beskorisnima. Osim toga, toliki porast troškova ne može se prenijeti na kupce, inače nitko ne bi dolazio u planine, kazala je Ghezzi.

U ovom su udruženju izračunali da je žičarama proteklih godina u prosjeku trošak energije iznosio između 8 i 15 posto udjela u ukupnim troškovima, ovisno o tvrtki. Sada je taj udio skočio na 30 posto. Što se tiče ušteda, tu nema puno manevarskog prostora, kažu u udruženju, s obzirom da topovi snijeg moraju proizvoditi kada su adekvatni vremenski uvjeti, a i sustavi moraju raditi bez obzira na broj skijaša.

I sami hotelijeri na skijalištima ipak traže načina kako uštedjeti na troškovima energije. Tako će neki hotelijeri u Južnom Tirolu zatvoriti dio sauna i možda spustiti temperaturu vode u bazenima za koji stupanj.

Što se tiče interesa za odlaskom na bijele padine, Ana Jardas iz turističke agencije Nanook travel kazala je da je zanimanje skijaša bolje nego prošle godine, iako i ove godine školske ferije u Hrvatskoj traju do 9. siječnja, dakle, padaju u razdoblje visoke sezone. Tjedan kasnije su aranžmani 30-ak posto jeftiniji pa će roditelji ipak gledati kako da se okrenu prema jeftinijim opcijama.

Što se tiče konretnih cijena, lani je aranžman za obitelj s dvoje djece, jedno do 8 godina i jedno starije od 8, u apartmanskom smještaju sa skipassom za skijalište San Martino di Castrozza od 2. do 9. siječnja iznosio 11.620 kuna, a ove godine termin od 2 do 8. siječnja košta 12.400 kuna. Dakle, ako se uzme u obzir dan manje i rast cijene - povećanje iznosi oko 30 posto.

Na Kronplatzu se hotel s četiri zvjezdice u terminu poslije novogodišnjeg može naći za 100 eura po danu, a u novogodišnjem je oko 155 eura. Ski karta je u novogodišnjem terminu 347 eura, a u tjednu iza 312 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom