Potpora ministarstva kulture

JER SVIRATI SE MORA: Prljavo kazalište, Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo u pulskoj Areni. Svirke će biti i u kamenolomu Cave Romane

Financijska potpora u ukupnom iznosu od 5.226.000 kuna namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije. Sredstva je osiguralo Ministarstvo kulture i medija * Od pristiglih 259 prijava odobrene su 92 prijave za 166 koncerata koji će se održavati od 14. veljače do 30. lipnja 2021. godine, a među njima je i dvadesetak koncerata u Puli i okolici

| Autor: Mladen RADIĆ
Gibonni (snimio Dejan Štifanić)

Gibonni (snimio Dejan Štifanić)


Hrvatska glazbena unija objavila je rezultate Poziva za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta "Jer svirati se mora", a temeljem Sporazuma s Ministarstvom kulture i medija.

Novom mjerom potpore kulturnom i kreativnom sektoru, ugroženom uslijed pandemije, planirano je potaknuti odvijanje koncertne aktivnosti. Financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije, a sredstva za navedeni projekt u ukupnom iznosu od 5.226.000 kuna osiguralo je Ministarstvo kulture i medija.

Pravo podnošenja prijava na Poziv imali su samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu, djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima. U Hrvatskoj glazbenoj uniji ističu da je pristigle prijedloge obrađivala Stručna komisija HGU-a u suradnji i konzultaciji s predstavnicima Udruge managera i organizatora, a komisija je zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima.

"Iznosi dodijeljenih sredstava izraz su želje komisije da se u okviru zadanog ukupnog budžeta podrži čim veći broj projekata, u što više raznih mjesta i prostora u Republici Hrvatskoj, a da pritom odabrani projekti temeljem stručne procjene budu financijski održivi", piše na stranicama HGU-a.

Od pristiglih 259 prijava odobrene su 92 prijave za 166 koncerata koji će se održavati od 14. veljače do 30. lipnja 2021. godine. Među njima je i dvadesetak koncerata u Puli i okolici, pa bi tako ove godine opet trebalo biti živo i u pulskoj Areni gdje bi trebali nastupiti Prljavo kazalište, Gibonni, Tony Cetinski i Petar Grašo. Upravo je za ove koncerte odobreno najviše - i to 300 tisuća kuna po koncertu, a toliki iznos odabran je i za koncert Parnog valjka u zagrebačkoj Areni.

Arena nije jedino mjesto u Puli za koje su prijavljeni nastupi pa bi u Puli negdje između ožujka i lipnja u sklopu turneje trebali nastupiti Silente, a turneja se potpomaže s 50 tisuća kuna. Otprilike u tom razdoblju u Puli bi opet trebali vidjeti Nipplepeople   u sklopu nastupa u pet koncertnih prostora u Hrvatskoj što je također s podržano s 50 tisuća kuna, a ponovo stižu i Darko Rundek & Ekipa čija je turneja podržana sa sto tisuća kuna. U Pulu bi se trebali vratiti i Brkovi koji bi trebali nastupiti i u Zagrebu i Osijeku, što je sve zajedno podržano s 50 tisuća kuna.

Između 15. ožujka i 15. travnja album "Vještina boutique" u Istarskom narodnom kazalištu promovirat će Massimo Savić koji će tim povodom nastupiti i u Vili Bedeković u Varaždinu te u zagrebačkoj Laubi, a projekt je podržan s 50 tisuća kuna.

Među starim majstorima rocka koji će nastupiti u Puli i to na Kaštelu su i Psihomodo pop koji će promovirati album "Digitalno nebo", a za taj nastup i ostale koncerte u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Šibeniku podržani su sa 100 tisuća kuna. Toliko je odobreno i za organizaciju koncerata Leta 3 koji će opet dohitati do Pule i održati koncert na Kaštelu, pored nastupa u Rijeci, Zagrebu, Šibeniku, Varaždinu, Osijeku i Splitu.

U sklopu turneje na "Na putu" na pulskom Kaštelu će nastupiti Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli koji će se pojaviti i u Zagrebu, Rijeci i Šibeniku, a potpora za ove koncerte je 35 tisuća kuna.

Potporu od 30 tisuća kuna dobio je program Radio Rojc live sessions u sklopu kojeg bi se dvorištu Rojca trebali održavati koncerti.

Svirat će se i pogotovo pjevati opet u starom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu gdje bi trebali doći Tomislav Bralić i klapa Intrade koji bi trebali nastupiti i u Opatiji, Solinu, Dubrovniku i Zaprešiću za što su podržani sa sto tisuća kuna. Cave Romane ugostit će i 4 tenora koji su za koncerte u Vinkuranu, Zagrebu, Solinu, Dubrovniku i Zaprešiću, a potpora za ova događanja je također 100 tisuća kuna.

Projekt Giipuja za Matetića / Obogaćivanje tradicije Istre i Primorja zvukom i slikom trebao bi se u razdoblju od 10. ožujka do 29. svibnja održati u Kastvu, Pazinu i Vrbniku što je podržano s 15 tisuća kuna.

Spomenimo i da je 150 tisuća kuna odobreno i za koncert Marka Perkovića Thompsona koji bi između 17. i 21. veljače trebao nastupiti u Spaladium Areni u Splitu. Po 125 tisuća kuna odobreno je za koncerte Prljavog kazališta u Zadru na Trgu pet bunara, Gibonnija u Osijeku te Petra Graše u Zadru. Iznosom od 100 tisuća kuna sufinancirat će se organizacija po triju koncerta na turnejama Hladnog piva, Darka Rundeka & Ekipe, Gorana Bareta & Majki, Psihomodo popa i Josipe Lisac, a isti je iznos dodijeljen i za tri koncerta u programu "Jer svirati se mora" Jarun Open Air. Potpora od 100 tisuća kuna dodijeljena je i za organizaciju koncerata Urban&4&Gelo&Gudači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini