VATROGASCI JVP UMAG SPASILI LETAČA

Neobična akcija spašavanja: MOJ GALEB JONATHAN I JA

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Umažanka koja je prva vidjela galeba zahvaljuje hrabrim i požrtvovnim dečkima iz JVP-a Umag Dejanu Vežnaveru i Mauriziju Cociancichu, pri čemu ona želi ostati anonimna jer tvrdi da je cilj postignut - galeb je slobodan, što i jest poanta ove priče

Neobičan zvuk privukao je pozornost šetačice i njezinog vjernog kućnog ljubimca, kuje Cube prilikom uobičajene šetnje po umaškom naselju Moela. Zvuk je dopirao negdje s visine i podsjećao je na lepet krila, potom na tupi udarac nakon čega bi nastupilo prigušeno stenjanje.

Zaglavljen na terasi

Osvrćući se oko sebe, ugledala je na terasi obližnje velike vile galeba koji je tamo nes(p)retno zaglavio, a u njegovu vidnom polju jedini slobodan pristup k nebu bilo je staklo, i zato bi se svaki put nakon pokušaja kraćeg polijetanja od tupog udarca u staklo odbijao kao bumerang. Naša je sugovornica bila ražalošćena tim prizorom jer nije znala kako mu pomoći, a galebu je vidno ponestajalo snage.

Ispred vile je k tomu bila i visoka kamena ograda koja je bila prva prepreka na putu do nesretnog galeba, a raskošna krila ovaj put mu nisu služila za visoki let. Najveći je problem bio što je vlasnik iz Češke i ne živi u kući, tek povremeno obitava u njoj.

Dakle, šanse da se galebu pruži pomoć bile su ravne nuli. Zbunjena, ali duboko potresena sudbinom galeba, odlučila se za nemoguću misiju – nazvati JVP Umag i objasniti o čemu se radi.

Na njezino veliko iščuđavanje vatrogasci su promptno reagirali i stigli za desetak minuta. Dovezli su se ogromnim kamionom, privukavši pozornost obližnjih stanara u naselju. Kad su se vatrogasci primakli terasi, jedan je preskočio ogradu, oprezno mu se približio i uhvatio šokiranog galeba te ga obujmivši oko prsa podigao uvis i pustio na slobodu. Galeb je raširio umorna krila i poletio prema svome jatu. U tom su trenu očevici akcije istovremeno zapljeskali i vatrogascima i galebu.

Ono što se zbilo post festum, ostalo je našoj spasiteljici neobjašnjivo. Naime, dok se galeb do maločas pokušavao bezuspješno domoći plavih visina, jato njegovih prijatelja bezglavo je letjelo iznad kuće vrišteći pri tome kao da mole za pomoć. No, kada im se prijatelj galeb nakon akcije spašavanja pridružio u slobodnom letu, zajedno su odletjeli.

Cilj postignut

Naša glavna junakinja zahvaljuje hrabrim i požrtvovnim dečkima iz JVP-a Umag Dejanu Vežnaveru i Mauriziju Cociancichu, pri čemu ona želi ostati anonimna jer tvrdi da je cilj postignut - galeb je slobodan, što i jest poanta ove priče koju je ona nazvala "Moj galeb Jonathan i ja", prema slavnom književnom djelu "Galeb Jonathan Livingston" autora Richarda Bacha.

Od zapovjednika JVP Umag Bojana Štokavca doznajemo da je u posljednje vrijeme sve više sličnih akcija spašavanja ugroženih životinja u Umagu kojima se JVP odaziva ne samo iz službene dužnosti, nego i kao osviješteni građani čuvari prirodnog poretka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater