PIŠE IVOR BALEN

Zoričićev put u Istanbul i provincijske reakcije

Ilustracija

Ilustracija


Posvemašnju nezrelost, da ne kažemo provincijalizam, pa čak i suhu nadrkanost pokazao je dio pulske javnosti koji je oštro zamjerio gradonačelniku Filipu Zoričiću put u Istanbul na konferenciju balkanskih gradova B40 i posljedične nedoumice oko troškova tog puta.  

Podsjetimo, Zoričić i četvero suradnika na putu su boravili od 27. studenog do 2. prosinca i tamo su bili skupa s predstavnicima mnogo većih i utjecajnijih gradova kao što su Split, Beograd i Istanbul. Skoro mjesec dana nakon povratka u dijelu pulske javnosti ne stišavaju se prozivke zbog toga što je Zoričić, smatraju kritičari, potrošio oko 23.000 kuna iako je na Vijeću rekao da prijevoz i smještaj plaćaju organizatori.

Naime, na adrese medija dva dana uoči Božića poslan je e-mail u kojem je, uz napomenu "evo još malo laži FZ", priložen popis troškova puta na kojem su bili Zoričić i pročelnici Nebojša Nikolić, Anja Ademi i Lena Radunić. Peta članica društva bila je vijećnica Nezavisne liste Filipa Zoričića Ivana Mohorović, ali njoj, s obzirom da nije zaposlenica gradske uprave, Grad Pula nije platio ništa.

Iz troškova se vidi da se od spornih 23.687 kuna na prijevoz odnosi 9.792 kune i to će, tvrde iz Grada, biti refundirano. Na dnevnice otpada 6.816 kuna, a na gorivo i parking 800, odnosno 426 kuna (valjda od Pule do Zagreba i ležarina na aerodromu). Kada sve to odbijemo, ostaju 5.853 kune koje su i dalje sporne i zbog kojih se već danima diže galama. Iz Grada su pojasnili da se taj iznos odnosi na jedno noćenje u Zagrebu do kojeg je došlo jer je let bio rano ujutro i jedno dodatno u Istanbulu, koje su opravdali s nekoliko usputnih aktivnosti. Ukupno je to osam dodatnih noćenja ili manje od 100 eura na noć, što je, s obzirom da je pola tih noćenja bilo u jednoj od najvećih metropola na svijetu, sasvim pristojan iznos. Mi u Hrvatskoj barem znamo da se na Jadranu ljeti za 100 eura iznajmljuju barake i podrumi.

Nakon što smo sve to izračunali, u Glasu Istre smo procijenili da nema smisla raditi aferu ni od čega, a sve to iako smo u dijelu javnosti obilježeni gotovo pa kao neprijatelji Filipa Zoričića. Ali kao i uvijek, rukovodili smo se činjenicama: Filip Zoričić nije lagao na Vijeću, a dodatna noćenja i dnevnice su opravdani troškovi, osim ako neko misli da bi gradonačelnik Pule trebao okolo ići kao prosjak, putovati cijelu noć da stigne na avion i spavati na kestenu pored velike Plave džamije.

Ali čini se da dio javnosti na Poluotoku smatra da bi upravo tako trebalo biti, da bi Zoričić trebao zabiti šestar na Monte Zaro i povući granicu na liniji Fažana - Muntić - Kavran. Možda bi im trebalo preporučiti da zavire preko Učke, gdje su ovakva putovanja uobičajena, a jedino što je važno je njihov smisao i korist za grad. Uzmimo za primjer gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, koji je, kako piše portal Torpedo Media, u tri i pol godine na putu proveo 212 dana i potrošio preko 200.000 kuna. Obersnel je od 2016. do 2019. obišao Sofiju, Rotterdam, Barcelonu, Kawasaki, Marakeš, Firencu, Pariz, Innsbruck, Kopenhagen, Valettu, Bordeaux, London, Tokio, Šangaj, Plovdiv, Berlin, Bruxelles i Rigu. Ali avaj, neki svejedno smatraju da bi gradonačelnik Pule trebao vitlati gaćama na štapu.

Da zaključimo: brojne su teme na kojima se može i mora kritizirati Filipa Zoričića, od napuhanog populizma i odbačenih projekata na dalje, ali put u Istanbul nije jedna od njih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater