Piše Dubravko Grakalić

Uspjeh Biljane Borzan za - male ljude

Biljana Borzan (foto: Cropix) / Dubravko Grakalić

Biljana Borzan (foto: Cropix) / Dubravko Grakalić


Na hrvatskoj političkoj sceni vrlo je malo političara koji se, otvoreno govoreći, brinu za male ljude. Za prosječne građane, umirovljenike i one što žive od plaće do plaće deklarativno se brinu svi, no u praksi saborske zastupnike ili ministre, predsjednika Republike da i ne spominjemo, nije briga o tome da građani ne mogu, primjerice popraviti perilicu ili mobilni uređaj, nego trebaju kupiti novi. Nije ih briga ni za trgovce koji stječu profit na lažnim akcijama, na činjenici kako su se čokolade smanjile sa 100 na 80 grama po istoj cijeni i da pola pileta košta više nego cijelo pile po "smrznutoj" cijeni.

Političari na lokalnoj razini, doduše, moraju se baviti vodovodom i odvodnjom, odvozom smeća i sličnim temama - no ima primjera kako za to nemaju talenta. Pogledajmo samo Zagreb - gradonačelnik Tomislav Tomašević uveo je "revolucionarnu gardu" da pazi tko i kako baca smeće, poput Lenjina 1918. godine.

Stoga je pozitivna vijest da je eurozastupnica SDP-a Biljana Borzan, specijalizirana za prava potrošača, napokon uspjela postići odluku Europskog parlamenta da se na razini Unije uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje, USB-C. To je možda mali korak za političare koje zanima isključivo svjetonazor, koji nisu završili 1941., 1971. i 1991. godinu odnosno ratove i sukobe iz tih vremena, ali je velik za obične građane koji uskoro neće biti obavezni kupovati više punjača za više uređaja ili im proizvođači neće nametati svoje proizvode po cijenama što su ih sami odredili.

Život u doba razvijene tehnologije, napokon, treba biti što jednostavniji, bez desetak punjača i žica u svakom kućanstvu. Europska politika prepoznala je to prije hrvatske - iako se i kod nas, barem što se tiče sustava e-građani - trebaju priznati određeni pozitivni pomaci.

Ali, Biljana Borzan je tim naizgled usputnim potezom, kojeg je povukla još 2013. godine kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju, napravila mnogo i za popularnost svoje stranke i, ne lažimo se, same sebe kao istaknute političarke koja je već dogurala i do vrha skupine Socijalista i demokrata u Euro-parlamentu. Naime, prema objavljenom istraživanju, 92,3 posto građana Hrvatske podržava njezinu inicijativu za uvođenje jedinstvenog punjača za male uređaje - a to će zasigurno podići njezin rejting u javnosti, kao i rejting njezine stranke, koji nikako da se odlijepi od nesretnog broja 13, koliko postotaka dobivaju u istraživanju.

Borzan objašnjava da su mnogi lobirali protiv njezine inicijative, ali odluka je da će za dvije godine u jesen 2024. mobiteli, slušalice, tipkovnice, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igraće konzole imati isti punjač donesena, a nakon toga će se uvesti i za laptope i slične uređaje.

Računica koju je iznijela SDP-ovka pokazuje kako građani EU potroše oko dvije milijarde eura godišnje za nove punjače. Stoga ne čudi da su se lobisti gotovo deset godina zalagali da se takva odluka ne donese i da na tržištu opstane više od trideset vrsta punjača za različite uređaje. Godišnje se u cijeloj EU proda oko 400 milijuna uređaja s različitim, malim punjačima.

Ali, nije u cijeloj priči toliko važan punjač sa C-utorom, nego da postoje političari koji se o tome brinu u korist malih građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum