PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

U tvornici novca sve pršti od prilika

Arhiva

Arhiva


Automatizirana naplata ulaska na Kamenjak spriječila bi ovakve i slične krađe, rekao je načelnik općine Medulin Goran Buić u ljeto 2012. u povodu nestanka utrška od 57 tisuća kuna s naplatnih rampi. Sustav naplate od tada je bitno moderniziran, ali ipak se i dalje nešto sumnjivo zbiva na naplatnim kućicama, pa je Upravno vijeće Javne ustanove Kamenjak policiji podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje u manipulaciju sustavom naplate ulaza u zaštićeno područje te osnovane sumnje da je zbog zloporaba vezanih uz naplatu ulaznica ustanovi nanesena znatna materijalna šteta.

Prilika čini lopova, stara je poslovica, a prilika je, po svemu sudeći, na krajnjem jugu Istre u proteklom desetljeću bilo dosta. Samo su se metode dugoprstića mijenjale. Godine 2009., u vrijeme ravnateljice Mirne Fabris Rabatić, istraživalo se navodno neizdavanje računa na ulazu. Tri godine kasnije, u vrijeme ravnatelja Nevena Iveše, djelatnici s rampe nisu u trezor pohranili dnevni utržak s dviju rampi, već su ga sklonili u jednu od kućica, kako je glasila službena verzija, e da bi ga potom nepoznati počinitelj ukrao. Danas, kada je sustav naplate bitno osuvremenjen, nisu počinitelji mogli samo zamračiti novac ili ga oteti pod okriljem noći, trebalo je ući u sustav, stornirati račune i sakriti ulaz novca da bi ga preselili u vlastiti džep. Događalo se to, prema prijavi, prošle godine, na početku drugog mandata Maje Šarić, a ispod oka će se sada gledati na svakog djelatnika s rampi Paredine i Rupine.

Modusi operandi su se kroz desetljeće mijenjali, a prilike koje ljude čine lopovima, postajale su sve primamljivije, s obzirom da se i u ćakulama često čuje da je Kamenjak postao tvornica novca općine Medulin. Posljednjeg ljeta što je zaštićenim krajobrazom upravljala županijska ustanova Natura Histrica, 2004., i kada su još mnogi stanovnici s pulskim registarskim oznakama ulazili "na lijepe oči", ulaznica je iznosila "nemalih" 15 kuna. Sljedeće godine medulinska ustanova preuzela je Kamenjak i digla cijenu na "bezobraznih" 20 kuna po automobilu. Da je to bio tek početak komercijalizacije pod krinkom istjerivanja automobila iz zaštićenog područja, pokazuje prošlogodišnja cijena dnevne ulaznica od 80 kuna! Broj automobila nije se smanjio, upravo suprotno, samo se promijenila struktura posjetitelja u korist onih koji su spremni platiti 12-dnevnu kartu 720 kuna ili mjesečnu 1.800 kuna. Na Kamenjaku je samo od ulaznica lani prikupljeno 8,8 milijuna kuna! Koliko je makinacijama na rampama otuđeno povrh toga?

Ukupni godišnji prihodi Kamenjaka planiraju se na razini od 14 milijuna kuna! Treba li čuditi, s obzirom da se i edukativni programi naplaćuju - za vrtiće 15 kuna, za škole 25 kuna, po mališanu ili po učeniku. Ili ako se zna da snimanje iz zraka na dan košta 10.800 tisuća kuna, organizacija sportskih natjecanja 2.400 kuna, a da o trgovini, reklamiranju i koncesijskim odobrenjima i ne razglabamo. Da, Kamenjak je tvornica novca, tu kola ogromna količina gotovine, a keš u ruci je ona prilika koja čini lopova. Stoga, ne pojača li JU svoje redove ljudima i sustavima od povjerenja, još će puno puta čelnici medulinske općine morati pred javnošću istupati na temu raznih malverzacija i nepravilnosti s Kamenjaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum