PIŠE ZVJEZDAN STRAHINJA

U centru grada mentalitet sela


Sve više ljudi trči maratone, triatlone, pješače prirodom, hodočaste, voze bicikle… Ali, i dalje se pješke teško kreću gradskim ulicama - automobilom bi, da mogu, i tamo gdje kraljevi idu pješke.

Naravno da nisu svi takvi. Ali, kakvi su građani Pule i okolice u prosjeku vidi se ovih dana otkako je parkiranje u gradu besplatno, a parkirnih mjesta ionako kronično nedostaje. Nikada zakrčenije nisu bile pulske ulice u prosincu nego ove godine, i zbog zatvorenih Giardina za promet, i zbog besplatnog parkiranja, i zbog zbivanja na istim tim Giardinima do kojih se pulski vozači žele progurati autom, što je moguće bliže. A to, bez uvrede, otkriva mentalitet sela.

Selom si pješačenje mogu priuštiti samo djeca i starci. Svi ostali izbjegavaju hodanje do susjeda, do oštarije ili butige. Ne samo zato da bi prirodno kretanje i umaranje sveli na minimum, nego i da izbjegnu govorkanja po selu. Gdje se on to šulja pješke? Zar sirota nema auto? Da, karikiram, ali što su selo, naselje ili grad manji, to su njihovi stanovnici ovisniji o vozilu i veća su im očekivanja da slobodno parkirno mjesto moraju imati doslovno "pred vratima".

Zašto je onda tako i u Puli koja uživa status velikog grada? Zato što se od porasta broja vozila i intenziteta prometa prije pet desetljeća malo radilo na tome da se centar grada ne otima pješacima. Mnogi su gradovi već tada promovirali javni gradski prijevoz, uvodili naplate parkiranja i na druge načine tjerali automobile iz centra, a još imaju problema po tom pitanju. Pula ne samo da je na tome radila slabo, nego u posljednje vrijeme gradska vlast čini sasvim neshvatljiv potez u odnosu na svjetske trendove: javni gradski prijevoz, koji bi trebao uživati svu prednost na gradskim ulicama, sa zatvorenim je Giardinima udaljen od centra, svi su prilazi pješačkoj zoni prepušteni autima. K tome, cijene autobusnih karata ni u vrijeme adventa nisu smanjenje, parkiranje je besplatno. Znopako!

Svatko tko se preko dana odluči automobilom u centar, gdje se stiže sporo uz stalne zastoje, vidi kakav je efekt takve odluke. I mnogi "škrci", koji su automobile ostavljali na udaljenim parkiralištima bez naplate, sada baš žele iskoristiti besplatno parkiranje u centru. I bez obzira na to koliko će goriva više potrošiti u uzaludnom kruženju gradom.

Taj je med za lakovjerne vozače lijep poklon Grada svima onima koji bez auta čak ni na večernje sadržaje adventa ne mogu. A ako im u kasnovečernjem povratku s Giardina i ta šetnja do auta udaljenog pola kilometra tako teško pada, neka razmisle da će im kobasica i kuhano vino iz Čarobne šume prije spavanja na stomak pasti još teže. Kobasicu i vino prije kreveta treba probaviti, od šetnje gradskim ulicama bolje probave nema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini