Piše Dubravko Grakalić

Tko je probudio Jadranku Kosor?

Jadranka Kosor / Dubravko Grakalić

Jadranka Kosor / Dubravko Grakalić


Velika se drama odigrava na Tweeteru. Doduše, nije riječ o Elonu Musku i njegovom preuzimanju te goleme digitalne platforme, već se radi o snu i javi uporne tviterašice Jadranke Kosor, umirovljene političarke i nekadašnje HDZ-ove premijerke, davnašnje novinarke i povremene analitičarke političkih zbivanja. Jadranku Kosor netko je, zamislite čuda, prošlog vikenda probudio u 2.10 sati "dugom zvonjavom" na vratima njezina stana na zagrebačkim Ravnicama, a to bi, sumnja sama Kosor, mogao biti netko od susjeda.

Jer, vrata se zaključavaju, drugi nemaju pristupa pa bivša premijerka, kao da još zapovijeda Banskim dvorima, poručuje – "Lovit ćemo!".

Doista, tko je probudio Jadranku Kosor koja više, kako kaže, nije mogla zaspati. Pitanje je koji bi od drskih susjeda mogao pozvoniti na vrata njezinog mukotrpnim radom legalno stečenog stana kojeg je kupila po povlaštenim uvjetima zbog zasluga u domovinskom ratu.

Možda je gospođu Kosor, primjerice, probudila njezina savjest jer je sanjala useljenje u 90 kvadrata veliki stan ili ju je proganjao duh jednog od prethodnih stanara koji se, nakon prisiljavanja na iseljenje, ubio skokom s 14 kata iz stana koji mu je odlukom MORH-a dodijeljen.

O stanu Jadranke Kosor mnogo se govorilo u javnosti i nema sumnje da je ona sve to pročitala i zapamtila. Od rješenja stambene komisije Gojka Šuška – koji je joj je dodijelio stan po pravilniku što koji je kasnije ukinuo Ustavni sud – do kritika koje je čula u rasponu od glasnika Srpskog narodnog vijeća, tjednika Novosti, SDP-a i druge opozicije, do Đure Glogoškog, šefa braniteljskog šatora na Savskoj cesti prije nekoliko godina.

Za mlađe čitatelje, valjda podsjetiti da se radi o stanu gdje je živio s obitelji umirovljeni pukovnik JNA Dobrivoje Drobac, nositelj Partizanske spomenice 1941., koji je preminuo u jesen 1991. godine. Iza njega je ostala žena, koja je preminula 1994. godine, te dva sina, Branislav i Momir.

Sinove je MORH već 1995. preselio u Dubravu, u tamošnji "vojni" neboder, a stan je pripao najprije nekom anonimnom ratnom invalidu te potom Jadranki Kosor. Jedan od dvojice braće, kako se opširno pisalo po medijima, oduzeo si je život, dok je drugi s oznakom "nepodobni Srbin" preživljavao prodavajući stare knjige po zagrebačkim buvljacima.

Možda su baš oni – ili susjedi koji to znaju – bez obzira na "ulazna vrata koja se zaključavaju" – pozvonili i dignuli iz kreveta "moralnu vertikalu" i bivšu premijerku koja jako voli dijeliti savjete putem TV mreža? A možda i nisu, nego se netko zabunio i pijan naslonio na zvono.

Ostaje samo još jedno pitanje: zašto Jadranka Kosor misli da javnost zanima tko je njoj zvonio na vrata usred noći? Želi li suosjećanje, solidarnost, ispasti žrtva poput intelektualaca kojima su 1991. godine ostavljali metke u poštanskim sandučićima? Za to nema šanse, jasno je tko je u ovom slučaju žrtva.

Bez obzira na njezine tweet želje da se igra lovice po svojoj zgradi, podsjetimo se na obitelj Drobac i sve druge drobce koji su na brzinu i pod prisilom ostali bez nekretnina koje su mogli otkupiti. Da drugi nisu bili podobniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum