Piše Dubravko Grakalić

Tko broji krvna zrnca Lidije Bastianich?

Lidia Bastianich (snimio Dejan ŠTIFANIĆ) / Dubravko Grakalić

Lidia Bastianich (snimio Dejan ŠTIFANIĆ) / Dubravko Grakalić


Neočekivano brojanje krvnih zrnaca poznate američke kuharice Lidije Bastianich, 75-godišnje TV zvijezde kulinarskih programa u povodu njezina dolaska u rodnu Pulu, doista nalikuje na šovinističku farsu. Naime, na jednom su se istarskom portalu oglasili jedan njezin također ostarjeli rođak te novinar talijanskog imena i hrvatskog prezimena da bi nas podučili da je Lidija Bastianich zapravo Hrvatica i da to pokazuju imena njezinih predaka. Štoviše, demantirali su i njezine tvrdnje o progonu pod bivšim režimom i o tome kako u Puli nije smjela govoriti talijanski prije sedamdesetak godina, što je podatak koji je danas nemoguće provjeriti.

No, glavnina nacionalističkih prigovaranja na poznatu kuharicu – čija je obitelj 1956. otišla iz Jugoslavije, najprije u Italiju te zatim u Sjedinjene Američke Države – nalazi se u prezimenima njezinih predaka koja su bila hrvatska. Iako je rođena kao Giuliana Lidia Maticchio, promijenila je ime u Lidia Bastianich, po bivšem mužu Feliceu Bastianichu ili Bastijaniću, dok su joj preci bili iz obitelji Motika ili Maticchio te Pavičevac, odnosno Pavichievaz.

Zbog toga se danas pravi medijska senzacija gdje je nema, iako je poznato da su se u Istri prezimena mijenjala državnom uredbom, posebno nakon 1920-tih godina. Mnogi istarski Hrvati dobili su tada talijanizirana prezimena, što ne znači da su postali Talijani. I obratno, no nacionalna pripadnost nije stvar krvnih zrnaca i dijakritičkih znakova, nego osjećanja pripadnosti određenom etnicitetu.

"Ja sam jedna lijepa mješavina, osjećam se Istrankom, više Talijankom, ali najviše Amerikankom jer sam najveći dio mog života provela u SAD. Uvijek kažem: 'Imam najljepše kulture na svijetu'. Osjećam se sretnom", prenijeli su mediji riječi Lidie Bastianich za njezina ovogodišnjeg dolaska u rodni grad gdje na Busoleru ima maslinik.

Postoji li, u šarolikoj Hrvatskoj i multikulturnoj Istri, razlog da se Lidia Bastianich ne smatra Talijankom, Istrankom ili Amerikankom? Koji bi to razlog bio – jer je rođena kao Mattichio, a ne Motika, ili jer je izjavila da je komunistički režim, u doba Golog Otoka i zatvorenih granica, bio krut, da ne kažemo autokratski?

Zašto bi američka kuharska TV zvijezda, koja ne peče bečke šnicle nego kuha raviole sa šalšom trebala pod svaku cijenu biti Hrvatica? Neka bude što hoće, a ne da je pod stare dane napadaju daleki poznanici, susjedi ili osobe koje ni same ne znaju što su. Medijsku slavu Lidije Bastianich – koja je u SAD dobila nagrade Grammy za TV emisije, a u Puli dobiva besplatno cijepljenje nacionalističkim injekcijama – svakako neće pomutiti nemušta prozivka na temu 1956. godine ili na činjenicu da su neki Motike, a drugi Mattichio. Doduše, nema te motike koja će okopati korijenje u glavama zadrtih "istraživača" rodoslovnih stabala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater