Piše CHIARA BILIĆ

SPONZINI DVOSTRUKI KRITERIJI: SDP i HDZ u Umagu - NE! IDS i HDZ u Fažani - DA!


Sponza zaboravlja na HDZ-ovu koaliciju u Istri - onu s njegovim IDS-om u Fažani. Smetnuo je s uma da je predsjednik Vijeća Fažane Aleksej Mišan bio zaposlenik šefa IDS-a Borisa Miletića u Gradskoj upravi, koji ga je kasnije imenovao i za ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta gdje i dan danas radi. Teško da je Mišan mogao donijeti odluku o suradnji s HDZ-om bez Miletićevog blagoslova

"S obzirom na to da je u Istri predsjednik županijskog SDP-a u koaliciji s predsjednikom istarskog HDZ-a, imamo pravo znati je li riječ o svojevrsnom pilot projektu za potencijalnu veliku koaliciju na nacionalnoj razini", kazao je IDS-ov saborski zastupnik i politički tajnik Giovanni Sponza prije nekoliko dana, očigledno isprovociran tada još uvijek tek potencijalnom kandidaturom SDP-ovog bivšeg šefa i premijera Zorana Milanovića, na predstojećim predsjedničkim izborima.

Sponza, dakle, smatra da bi sve stranke lijevog centra trebale stati uz jednog kandidata. Ali IDS će, kao najjača stranka Amsterdamske koalicije, Milanovića podržati samo ako šef SDP-a Davor Bernardić potvrdi da suradnja županijskih čelnika SDP-a i HDZ-a u Istri nije najava velike koalicije na nacionalnoj razini. I to sve zbog Umaga, IDS-ove Ahilove pete. Nepokorene SDP-ove utvrde na sjeveru Istre, gdje socijaldemokrat Vili Bassanese broji svoj treći gradonačelnički mandat.

Istrčao

Pritom Sponza, baš prigodno, zaboravlja na još jednu HDZ-ovu, da upotrijebimo njegovu populističku terminologiju, koaliciju u Istri - onu s njegovim IDS-om u Fažani. Dvostruki kriterij je očigledan: IDS smije surađivati s HDZ-om, SDP ne smije. Istrčao je Sponza pred rudo. Skočio je samome sebi u usta, zadao si je autogol. Njegova izjava nije samo nepromišljena, ona je kompromitirana i nevjerodostojna.

No, krenimo od Umaga, velikog istarskog presedana, suradnje ljevice i desnice. Na lokalnim izborima 2017. godine SDP je za Gradsko vijeće dobio podršku od 38 posto glasova, dok je IDS-u pripalo 35 posto, HDZ-u 10 posto, a Živom Zidu osam posto. Prema D'Hondtovoj metodi, unatoč tri posto razlike, i IDS-ova i SDP-ova lista dobile su po sedam vijećničkih mjesta u Gradskom parlamentu, HDZ-ovci su dobila dva, Živi Zid jedan. Imajući najjaču listu, SDP je za predsjednika Gradskog vijeća predložio Mirka Grgića, predsjednika umaškog SDP-a, no, sjetit će se neki upućeniji, IDS to nije podržao. Da ne bi došlo do raspuštanja predstavničkog tijela, što bi na šest mjeseci blokiralo bilo kakvo donošenje odluka, a nakon neuspjelih pregovora između SDP-a i IDS-a, kao alternativno rješenje za predsjednika Vijeća izabran je HDZ-ovac Jurica Šiljeg, ugledni umaški stomatolog i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a.

Na istim izborima, bliže Puli, u Fažani, SDP osvaja 44 posto glasova, a IDS pet posto manje. Još jednom zbog D'Hondtove metode osvajaju isti broj vijećnika, svaka stranka po šest. HDZ-u je pripao samo jedan, ali za IDS-ovce važan mandat. No, Fažanski IDS-ovci nisu, kao njihovi kolege iz Umaga, tratili vrijeme na pregovore. S HDZ-om su, koji je skupio tek osam posto glasova, promptno sklopili suradnju. IDS-ov Aleksej Mišan imenovan je za predsjednika Vijeća, a za potpredsjednike su izabrani HDZ-ovac Marinko Gazić i IDS-ovac Igor Škatar. I to nije sve. Unatoč SDP-ovih 44 posto osvojenih glasova, gotovo sva mjesta u Odborima, radnim tijelima Vijeća gdje se raspravlja o aktima koji se potom upućuju na sjednice, podijeljena su upravo između IDS-a i HDZ-a. SDP-u su kao utjehu prepustili tek dva. E to je, gospodine Sponza, školski primjer tihe koalicije.

Zaboravio je to IDS-ov politički tajnik, kao što je smetnuo s uma da je predsjednik Vijeća Fažane Mišan bio zaposlenik šefa IDS-a Borisa Miletića u Gradskoj upravi, koji ga je kasnije imenovao i za ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta gdje i dan danas radi. Teško da je Mišan mogao donijeti odluku o suradnji s HDZ-om bez Miletićevog blagoslova. Zanimljivo je, međutim, da i IDS i HDZ u Fažani gotovo jednoglasno prihvaćaju prijedloge SDP-ovog načelnika Radomira Koraća. Iako je potrebno istaknuti i da su te dvije stranke pokazale jedinstvo prilikom izglasavanja proračuna za 2019. godinu zahtijevajući amandmanima da se iz proračuna makne prijedlog načelnika da se na spornom parkiralištu (o kojem smo pisali prije par dana) postavi javna rasvjeta, a pritom protivili i izgradnji komunalne infrastrukture koja je od interesa za stanovnike. No, zanimljivo je i da je prilikom izrade proračuna za 2018. godinu amandmanom HDZ-ovca Gazića predložena izgradnja dječjeg igrališta na Proštinu, području gdje ne živi samo on, nego i IDS-ov predsjednik Vijeća Mišan.

Dobra suradnja

Sponza je uz sve navedeno ispustio napomenuti i da u Puli funkcioniraju upravo IDS-ov šef, gradonačelnik Miletić i direktor gradskog trgovačkog društva Pula Parking Branislav Bojanić, koji je na tom mjestu, bez obzira na to što je još od '91. HDZ-ovac, već punih 13 godina. Sponzu svakako treba podsjetiti i na Furia Radina, aktualnog potpredsjednika Sabora koji se desetljećima nalazi u Županijskoj skupštini u koju je ulazio s liste IDS-a, a koji je, osiguravajući parlamentarnu većinu, podržavao Vladu Ive Sanadera i Jadranke Kosor, kao i sada Andreja Plenkovića. Sve odreda, primijetit ćete, HDZ-ove Vlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom