PIŠE MILAN PAVLOVIĆ

Soljenje mora

Arhiva

Arhiva


Priča ide otprilike ovako nekako. Pulski gradski vijećnik predlaže dopunu dnevnog reda sjednice. Tom dopunom traži stvaranje "prostorno planskih uvjeta" za preseljenje centra za prikupljanje i obradu otpada Metis s postojeće na novu lokaciju. Ili, doslovce: "Temeljem peticije stanovnika naselja Ilirija – Šijana, a kao posljedica višekratnih požara na području centra za prikupljanje i obradu otpada Metis d.d. – podružnica Pula nalaže se gradskoj upravi pronalazak i stvaranje prostorno planskih uvjeta za preseljenje centra kako se ne bi ugrožavalo zdravlje i život osoba koji žive u neposrednoj blizini centra".

Sve u svemu, radi se o vrlo korektno sročenom zahtjevu. Pritom treba uzeti u obzir da Metis nije gradska firma, pa da je Grad može kad i želi preseliti. Ono što Grad može i mora to je stvaranje "prostorno planskih uvjeta" kako bi se to preseljenje eventualno dogodilo. Naravno, ako i kad u Metisu pristanu na preseljenje i donesu takvu poslovnu odluku. I tu dolazimo do ključne stvari koju vijećnik ili ne razumije, ili namjerno njom ovih dana manipulira. Stvaranje "prostorno planskih" uvjeta koje zagovara, odnosno jedinog elementa u inicijativi za preseljenje Metisa koji je u nadležnosti Grada, je već u proceduri! I to od veljače ove godine od kad je na snazi odluka o izmjenama GUP-a. Njome se krenulo u proceduru definiranja planskih rješenja za smještaj novih reciklažnih dvorišta. Što to konkretno znači?

Znači da su u prostorno planskoj dokumentaciji definirane nove lokacije za sadržaje takve namjene, odnosno stvorena podloga za eventualno preseljenje Metisa na neku od njih. Taj je postupak u završnoj fazi, a konačni prijedlog izmijenjenog GUP-a čeka potvrdu viših razina. I to je to. "Zaključak o izradi prostorno planskih uvjeta za preseljenje centra za prikupljanje i obradu otpada Metis d.d. – podružnica Pula" koji je predložio oporbeni vijećnik, bar kad su ovlasti Grada u pitanju, jednostavno ne dobacuje dalje od onoga što je već napravljeno. I u tome je poanta cijele priče. Nije on ništa pokrenuo, nego se samo ukrcao na vlak koji već neko vrijeme vozi. Dakle, ukratko, i vijećnik, a i svi oni koji su u srijedu debelo iza ponoći za njegov prijedlog digli ruku, kad je efekt donesenog zaključka u pitanju, najblaže rečeno - posolili su more.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater