PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

"Smeće" na izborima


Verbalna agresija koju u javnosti forsiraju istaknuti pripadnici političke elite dokaz je da smo ušli u završnicu izborne kampanje. Europski izbori, na kojima će jedanaestorica hrabrih dobiti priliku da se pet godina časte i maste na europskim jaslama u Bruxellesu i Strasbourgu, održavaju se točno za petnaest dana i nema sumnje da se kuraža za izborni megdan sakuplja i uvredama i psovkama. Psuju i vrijeđaju i lijevi i desni, pa čak i oni koji ne žele izravno u Europski parlament, nego im je to stranačka dužnost.

Nevjerojatna uvreda predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je Mostova zastupnika, provokatora Nikolu Grmoju, nazvao "smećem", antologijski je gaf zbog kojeg se u demokracijama daje ostavka. Izjave predsjednika Hrvatske seljačke stranke Kreše Beljaka o "ustaškoj emigrantici Ruži Tomašić" te poruka udrugaru Vici Batarelu da "pripizdinu radi u Australiji" bile su samo uvod u njegove preizborne riječi o HDZ-u kao stranci koju treba zabraniti jer je opljačkala Hrvatsku. Beljak je čak otkrio i da mu je Andrej Plenković nudio "limuzinu i četiri glasnogovornice" da bude s njim u koaliciji, iako on smatra da je "HDZ uništio i unazadio Hrvatsku učinivši je pograničnom krajinom EU-a."

Nije Beljak jedini koji voli teške riječi i verbalne grubosti. Nositelj izborne liste Živog zida Tihomir Lukanić ocjenjuje HDZ "glavnim generatorom korupcije u zemlji", dok Ivan Pernar u sabornici ističe da "HDZ skriva kriminal i pokriva svoje članove" tijekom rasprave o – registru pedofila.

Nažalost, možemo očekivati da u naredna dva tjedna, sve do izborne šutnje dan prije izlaska na birališta, kandidati iz većine stranaka i njihovi stranački lideri daju sve od sebe da uvrede, ponize i riječima dotuku suparnike u utakmici za veliki dobitak sjedenja u briselskom parlamentu. Iako Hrvatski sabor neće zasjedati do izborne nedjelje – upravo zato da se pozornica na Markovu trgu ne bi koristila za neplaćene reklame Gordana Marasa i niske prozivke mostovaca i članova Živog zida – nema sumnje da će javnost biti zatrpana izjavama koje bi šef te institucije Jandroković nazvao smećem.

Stara je istina da je objede i uvrede mnogo lakše smisliti nego izborni program. Teške riječi imaju i veći učinak kod birača koji u promilima čitaju izborne programe, ali ih lako zapale objave na društvenim mrežama i u gledanim televizijskim emisijama. Ipak, političari koji žele predstavljati Hrvatsku i svoju političku opciju u Europskoj uniji trebali bi se tako, europski, i ponašati.

Možda će birači, umorni od agresivnih ispada raznih političara, nagraditi baš one pristojne koji u Bruxellesu neće psovati, vrijeđati i optuživati bez argumenata. Na listama ima i takvih. Pronađite ih dok je vrijeme!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini