PIŠE ROBERT FRANK

Referendum nije prošao jer su inicijatori neargumentirani i zločesti

| Autor: Robert FRANK
Aleksej Orel / Dušica Radojčić / autor Robert Frank

Aleksej Orel / Dušica Radojčić / autor Robert Frank


Referendum je jedan od vrhunaca demokracije, prilika građanima da iskažu mišljenje o nekom pitanju. Ako treba i ako žele, da se i suprotstave vladajućima. Bez posljedica za javno izrečenu riječ, u odnosu na prošli sustav kad se za verbalni delikt, sve do sredine i potkraj 80-ih, završavalo u kakvom kazamatu.

Referendumu prethodi kampanja za koju ne postoje posebna pravila. Osim što bi trebala biti informativna, vjerodostojna, a ne (previše) manipulativna, čemu se u Puli svjedočilo sve do sedam uvečer protekle nedjelje. Samo izjašnjavanje podrazumijeva organizaciju, odbore, angažman ljudi, tiskanje listića. I nije, doista nije problem u tome koliko to košta. Stoga je novac potreban za održavanje referenduma nepotrebno i nekorektno preračunavati u, recimo, obnovu oronulih pulskih fasada.

Problem ovog referenduma, dakle, nije u novcu, i to zato što konzumacija demokracije doslovno ima svoju cijenu koja ne može biti previsoka. Problem je golema količina mržnje isijavana iz tabora organizatora referenduma pod čijim su se kišobranom okupili možemovci, razni aktivisti i inicijative. Oni su ovaj referendum obilježili nepodnošljivim vokabularom, netrpeljivošću prema neistomišljenicima i zatrovanim prostorom javnog komuniciranja.

Sve je jasno kad se zaključi da je pulski gradonačelnik, pistoleros Filip Zoričić, poznat kao osoba prebrza na verbalnom okidaču, krajnje suzdržan i samim time neprepoznatljiv, ostao u sjeni Mirkovića, Orela, Radojčić te sličnih potpaljivača šuma i postavljača provokativnih traka s oznakom „privatno“ duž šumice na Valkanama. Ekumenski smiren, tolerantan i začuđujuće odmjeren, Zoričić je u ovoj situaciji nadrastao inicijatore referenduma, dok su oni sipali uvrede i klevete prema svakom tko nije na njihovoj liniji razmišljanja. Logikom da su prodane duše svi koji su za gradnju hotela i omrznuti (krupni) kapital, uvrijedili su onih 80 posto građana Pule koji su neizlaskom na glasanje pokazali što misle o referendumskom pitanju.

Sada je samo pitanje dana kad će -po obrascu fašista Putina, koji za sramotnu i ubilačku agresiju na susjednu državu optužuje „nacizmom prožetu Ukrajinu“, te notornog Vučića, koji za zabranu srpskog uvoza ruske nafte preko Hrvatske odgovornost prebacuje na 1941. i ustaše - za loš rezultat referenduma njegovi inicijatori, prije svega ovakvom zamjenom teza, obrnutom logikom i jeftinim špijunskim forama optužiti upravo one koji nisu ništa krivi - to je tih 80 posto građana na koje će preusmjeriti svoj gnjev, gnjev razjarenih gubitnika. Ili će se, recimo, inicijatori obrušiti na medije koji ih nisu podržali u mjeri i na način na koji su to oni zamislili.

Određene medije su, očekivano, već napali. Loš rezultat referenduma prikrivaju agresijom prema nekima od nas. U našim redovima traže krivce. Samo da se ne moraju suočiti s vlastitim porazom i priznanjem kako su si sami krivi za debakl koji nekakvom suludom analitikom sada pokušavaju pretvoriti u pobjedu. Ne žele shvatiti da njihove ideje oko hotela i Lungomarea kod građana jednostavno nisu naišle na odobravanje i podršku. Ne žele shvatiti da su agresijom otjerali ljude od sebe. Referendum im nije prošao upravo zbog toga, kao i zbog slabe argumentacije. No, najviše, zbog zločestoće. Vidljive iz svemira. Ofarbali su Pulu crnilom. Goran Bare bi rekao, teške boje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum