IZJAVE POLITIČKIH AKTERA

Reakcije nakon prikupljanja potpisa za referendum: PULA IDE U NOVE IZBORE?

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


"Insistirat ću da se stvari u pulskoj politici čim prije raščiste i to upravo pred biračima našeg grada", kaže između ostaloga Filip Zoričić komentirajući preko 11.000 potpisa koje je skupila inicijativa za referendum protiv izgradnje hotela na Valkanama. 

Zoričić tako praktički još jednom poziva na izbore za koje, ako je suditi po anketi po kojoj on i njegova lista značajno rastu, ima interesa da se održe. Ali ostali uglavnom nemaju, pogotovo IDS i Možemo! koji po tim anketama padaju u odnosu na prošle izbore prije godinu dana. 

"11 tisuća je velik broj potpisa. Procedura je poznata: ako je s potpisima sve ok, imat ćemo referendum. Jako mi je žao zbog ogromne količine negativnosti, etiketiranja i neistina koje se uvode u javni prostor, kao i blokade grada, no zato ću insistirati da se stvari u pulskoj politici čim prije raščiste i to upravo pred biračima našega grada. Moja politička priča nastala je na građanskoj incijativi i nemam što nego poštivati njihov napor i djelovanje u skladu s uvjerenjima i onda kad se ne poklapaju s mojima. Ali pulski Možemo! ih, nažalost, koristi za smokvin list, ali to govori o tim pojedincima, ali nikako o građanima koji se bore za svoj stav", rekao je Zoričić. 

Sanja Radolović (SDP) čestitala je inicijativi i rekla da je bio sigurno velik posao prikupiti toliki broj potpisa. 

"Naravno, još će se na institucijama vidjeti hoće li taj broj potpisa biti valjan ili ne. Naš stav, i moj osobno, i dalje je isti. Ukoliko dođe do referenduma, na njega ću i izaći i jasno izraziti svoj stav koji je svima već poznat. A taj je da sam za investicije, kako one u turizmu, tako i drugdje. Mislimo da ova investicija hotela ne devastira obalu i događa se isključivo u području bivšeg kamenoloma, dakle nitko neće zatvoriti Lungomare i svi građani moći će i dalje šetati ondje. Ne devastira se obala i to je SDP-u i dalje bitno, kao što nam je na području Lungomarea isto tako bitno i proširenje nogometnog igrališta za djecu iz NK Uljanik. Mi ćemo takvog dosljednog stava biti i dalje", rekla je Radolović. 

Dušica Radojčić iz Možemo!, koji su jedini podržali referendum, kaže da je ovo važan trenutak za Hrvatsku, ne samo za Pulu, budući da su građani Pule jedini koji su se nakon Dubrovnika prije deset godina usudili pokrenuti zahtjev za skupljanje potpisa za referendum i pritom uspjeli skupiti dovoljan broj. 

"Vjerujem da su podaci točni, a uskoro ćemo imati precizne. Ovo je strašna lekcija za sve one koji su se protivili referendumu, za političke elite koji vjeruju da imaju pravo donositi odluke mimo građana, koji misle da su na izborima dobili pravo da ne budu odgovorni prema svojim građanima. Mislim da će takav razmišljanja ubrzo u ropotarnicu povijesti, a oni će za takvu političku odluku politički i platiti. Politike se moraju kreirati zajedno s građanima, Možemo! to tvrdi od samog početka, a ne umjesto građana. Ovom građanskom inicijativom stanovnici Pule pokazali su da žele sudjelovati u odlučivanju. Možemo! je pokrenuo zahtjev za treće izmjene UPU-a Lungomare kojima bi se mogao preispitati sadržaj koji se tiče hotela i ugostiteljskih objekata u šumi, a prije desetak dana smo od nadležne pročelnice dobili obavijest da to ne žele, znači odgodili su ih, iako su druge izmjene pokrenute bez problema", rekla je Radojčić. 

Irena Hrstić (HDZ) rekla je da je pitanje ako je uopće potrebno raspravljati o referendumu kad imamo gotovu stvar. 

"Naknadno na nešto što je odlučeno i pokrenuto uključujemo referendum. Zašto se o tome nije pričalo prije pet, šest, sedam, osam godina? Mislim da se referendumska inicijativa za ovo stanje nije trebala ni desiti nego je koalicija koja je bila na vlasti u Gradu Puli trebala imati potpuno jasan stav. Ovako gubimo dragocjeno vrijeme i ne znamo kakvu Pulu želimo imati. HDZ Pule ne želi imati grad propuštenih prilika", rekla je. 

Daniel Deković (IDS) kaže da je ovo demokracija na djelu. 

"Treba pitati naše građane, svatko ima pravo na svoje mišljenje i na kraju krajeva, kad većina nešto odluči, to treba i poštivati. Mi kao IDS odavno smo donijeli taj stav da nemamo ništa protiv institucije referenduma. Moj osobni stav o gradnji hotela je takav da na temelju ovog što je prezentirano, ukoliko se radi identično, protiv toga nemam ništa, to je samo napredak za Pulu", rekao je Deković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of