PIŠE BORKA PETROVIĆ

Pulski aktualni sat postao poligon za hvalisanje vladajućih

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Aktualni sat na Gradskom vijeću Grada Pule, na kojem vijećnici postavljaju pitanja o temama koje iz zanimaju, traje točno sat vremena. Ponekad, ali samo ponekad, to se zna produžiti za kojih desetak minuta, što na sjednici u četvrtak nije bio slučaj. Zločesti bi rekli da je to tako jer su na redu za pitanja bili vijećnici iz opozicije. Zločesti, kakvi mi nismo.

No, kako onda protumačiti da se predsjednik Gradskog vijeća Tizano Sošić, hladan k'o špricer, drži zadanih 60 minuta i ne želi posustati ni centimetra, pardon, ni minute. Na insistiranje oporbe da 60 minuta nije prošlo te da oni nisu dobili priliku postaviti sva pitanja, jer se počelo s pet minuta zakašnjenja, Sošić je ipak aktualni sat produljio. No, u tih pet minuta nikome nije dao riječ, već je sastavljao popis vijećnika za pitanja na idućoj sjednici. Galantan kakav je, ili po poslovniku, prvu riječ dao je vijećnici iz opozicijskog kluba, i to prvoj dami SDP-a. I tako iz sjednice u sjednicu, kao kod liječnika, zapišete se za pitanje danas da bi na red stigli za koji mjesec!

Naravno, osim oporbenih vijećnika za pitanja su zainteresirani i vijećnici vladajuće stranke. Oni se pošto poto guraju na popis kako bi na idućim sjednicama mogli postaviti pitanja koja, "kao na smeč", dočekuju vladajući da bi dobili priliku još se jednom javno pohvaliti svojim projektima, što su sagradili, što počupali, a što posadili. Jer, sjednice se snimaju, a svi vole kad se na TV-u o njima lijepo priča. Pa makar pričali sami o sebi.

Ta pitanja po partijskoj liniji zvuče po prilici ovako: Dunja Račić (IDS) upitala je pročelnika Matića za takozvanu "doktorsku zgradu" te kada će biti gotova njena obnova. Matić joj je odgovorio da radovi odlično napreduju i da bi se trebali okončati do konca travnja, da je projekt bio zahtjevan, a obnova se izvodi u suradnji s konzervatorima. Pročelnika Škuflića je ista vijećnica upitala o radovima na plaži Hidrobaza, što će se sve izgraditi ove godine, a pročelnik je u dahu nabrojio što se sve tamo trenutno radi i kako će lijepo svima biti. Vijećnici su tako - u pitanjima naravno - pohvalili i parkove za pse, ostale radove po gradu, a vijećnica Jadranka Černjul (IDS) Škuflića je upitala o proljetnoj sadnji, na što joj je pročelnik spremno odgovorio da će sve ono što je predviđeno biti i izvršeno, a grad će turiste dočekati u "ruhu zelenila i cvijeća". Černjul je odgovorom bila itekako zadovoljna ustvrdivši da se "zbilja raduje, iz godine u godinu vidi se napredak, a grad je zbilja lijep i ima sve više i više lijepo uređenih površina".

No, opozicijski vijećnici nemaju takve sreće s odgovorima, oni kao da se ne raduju, čangrizavi su i nikad zadovoljni. Možda im se zato sve češće na aktualnom satu ne odgovara usmeno, već im se šalju pisani odgovori. Pisane odgovore televizija ne prenosi i javnost nikada ne sazna što su njihovi pisci napisali. Sve ostaje "šoto banko". Možda da se dio aktualnog sata odvoji, da bi se pročitali odgovori na ta pitanja? Tko zna što bi se sve doznalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater