PIŠE BRANKO BIOČIĆ

Preboljeli, a neevidentirani u sustavu

Branko Biocic portret

Branko Biocic portret


U siječnju smo supruga, oba sina, nevjesta, unuke i ja bili pozitivni na koronavirus što je utvrđeno brzim antigenskim testom u Domu zdravlja Labin zbog čega nam je epidemiolog svima odredio desetodnevnu izolaciju. Supruga i ja imamo i liječničku potvrdu naše obiteljske liječnice da smo 19. siječnja bili pozitivni na brzom antigenskom testu i da smo preboljeli Covid, a ja imam još i Infektološki nalaz Odjela za infektologiju Opće bolnice Pula, od 26. siječnja 2021 u kojem je utvrđena dijagnoza UO7.1- Akutna respiratorna bolest uzrokovana 2019-no CoV. Međutim, nigdje nismo uvedeni u sustav, bili smo dva puta u podružnici HZZO u Labinu, tražili su nas OIB i zatim rekli da nas nema u evidenciji, da nismo uvedeni.

Bezvrijedne liječničke potvrde

Nacionalni stožer je odredio da je dovoljno jedno cijepljenje za one koji su preboljeli covid kako bi mogli dobiti digitalnu Covid putovnicu. Supruga i ja smo se u međuvremenu 13. kolovoza cijepili jednom dozom Pfizera, a drugo cijepljenje određeno nam je 3. rujna i, zanimljivo, to je odmah uvedeno u sustav HZZO-a . Međutim, kako je Nacionalni stožer svojim uputama odredio da se Covid putovnica, odnosno potvrda s kodom koji vrijedi u cijeloj Europi može dobiti ako ste preboljeli koronu, ako ste se dva puta cijepili ili ste negativni ne znamo moramo li se baš cijepiti dva puta iako smo preboljeli koronu. Odgovor na to pitanje nitko nam ne može dati već smo prepušteni vlastitom prosuđivanju i odlučivanju, jer mi to ne možemo dokazati osim potvrdama obiteljskog liječnika, a ja i potvrdom Odjela za infektologiju Pulske bolnice koje nitko ne priznaje. Sin koji se cijepio dva puta i dobio Covid potvrdu tj. Covid putovnicu s kodom normalno je prešao granicu, ali su ga ranije vratili sa slovenske granice premda je imao potvrdu liječnice i primio jednu dozu cjepiva. Obiteljska liječnica i nadležni u HZZO-u kažu da nas oni ne mogu uvesti u sustav. Dino Kozlevac, čelni čovjek istarskog Stožera s kojim sam triput razgovarao o problemu preboljelih, a testiranih antigenskim testom koji nisu uvedeni u sustav uputio nas je na Nacionalni stožer jer je to problem, kako kaže, na razini države, a ne županije. Prilikom cijepljenja prisutni liječnik također nije znao odgovor iako je Nacionalni stožer civilne zaštite upravo tog dana izdao novo uputstvo za Covid potvrde tj. putovnice u kojem priznaje i preboljenje Covida i jedno cijepljenje kao dostatno za izdavanje potvrde.

U potrazi za odgovorima

Kako takvih osoba ima na stotine na Labinštini, a tisuće u Istri obratio sam se stožeru s pitanjima: moram li se, ako sam prebolio Covid, cijepiti drugi put ili je dovoljno jednom, zašto nisam u sustavu kao osoba koja je preboljela koronu i bila deset dana u izolaciji, mogu li biti u sustavu i tko će me uvesti te mogu li na temelju toga dobiti digitalnu Covid potvrdu s kodom. Sa istim problemom obraćali su mi se i mnogi sugrađani koji su također preboljeli koronu i nisu uvedeni u sustav, jer su testirani antigenskim testom kojeg nisu oni birali već su im to odredili liječnici nakon pojave određenih simptoma te su zatim morali u izolaciju. Odgovor je stigao iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojeg je potpisala Lorena Lovrić.

- Nažalost, na temelju brzog antigenskog testa ne možete pristupiti Covid digitalnoj potvrdi. Europska komisija (EK) priznaje samo pozitivan PCR kao dokaz o preboljenju. Nadamo se da će se to ubrzo promijeniti. Dok se pravila ne promijene, osoba koja je preboljela Covid-19, a nema PCR test kao potvrdu bolesti može kod izabranog liječnika dobiti potvrdu o preboljenju, koja vrijedi kao medicinski dokument pri prelasku granice, ali potvrda mora biti na engleskom jeziku, napisala je Lovrić.

Iz svega se da iščitati da je Covidom bilo zaraženo puno više ljudi od broja koji su nam svakoga dana servirali iz županijskog i nacionalnog Stožera, jer oni s brzim antigenskim testom nisu bili evidentirani u sustavu. Eventualno su se brojali kao osobe u izolaciji. Je li razlog turistička sezona ili politika, ne znamo. Zato, želite li digitalnu potvrdu koja će biti sve više tražena kod nas i u Europi, a bez koje ne možete u svijet poruka je, cijepite se dva, tri ili 33 puta ako budu tražili. Jer cijepljenjem mislite na sebe, ali i na druge. A misle li drugi na vas? Zaključite sami.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini