KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA GLASA ISTRE ROBERTA FRANKA

ROBERT CVEK ZARATIO S GLASOM ISTRE I INICIJATIVOM VOLIM PULU: Za pokušaj kontrole javne riječi - žuti karton, za nedemokratičnost prijeti mu crveni

Robert Cvek

Robert Cvek


Cvek je u kratkom roku, sve sabijeno u desetak dana, pokazao deficit demokratskog potencijala u sredini koja bi morala biti najdemokratskija u Hrvatskoj * Sve nekako upućuje da se ovako agresivnim, ali nepripremljenim, površnim i suštinski bezveznim napadima na inicijativu Volim Pulu i Glas Istre, dodatno želi pozicionirati unutar IDS-a i gradske uprave kao jedan i jedini nasljednik Borisa Miletića kad šef stranke jednog dana karijeru preusmjeri u drugom pravcu

Odakle krenuti kada je riječ o posljednjim javnim istupima pulskog zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka: od njegovog sramotnog posta na facebooku o neprepoznatljivom Glasu Istre, kako on vidi našu novinu, ili od teza koje je iznio u intervjuu našem listu gdje osim Glasa Istre nisko i neargumentirano napada i inicijativu Volim Pulu koja se, eto, po njegovom mišljenju neosnovano drznula priupitati što će biti s koncesioniranjem nekih pulskih plaža? Jedan je napad gori od drugoga, jer i u jednom i u drugom slučaju Cvek (in)direktno zagovara stavljanje javne riječi, misli i kritike pod političku kontrolu. U ova dva napada Cvek je puno rekao o sebi - drugi čovjek Pule Herculesovom bi metlom jednostavno pomeo sve koji mu smetaju i koji kroz javno izgovorenu riječ ne misle kao on.

Krimen IDS-a

U ovom slučaju javnu riječ, tko god što mislio o njima i nama, simboliziraju inicijativa Volim Pulu i Glas Istre. Obje Cvek vrijeđa i ponižava, i onda neosnovano, na tako krhkim argumentima i politički nestabilnim temeljima, nastupa ex cathedra. Pompozno zaključuje – "Glas Istre se pretvorio u nešto što nema veze s objektivnim novinarstvom". Rekao je i ovu glupost od koje bi se svakom IDS-ovcu trebao okrenuti želudac: "Glas Istre je do sada pratio krimen IDS-a". Kad je riječ o inicijativi Volim Pulu, iznosi sljedeće teze: "Postavlja se logično pitanje – tko njih financira, za jednu neprofitnu udrugu ili skupinu ljudi koji printaju materijale i snimaju videa to nije mali novac, pa sam pitao ime osobe koja to financira". Ide Cvek i korak dalje: "Recimo da je moja sumnja opravdana, ali o nekim konkretnim imenima tko to financira ne bih".

Krenimo od ovog zadnjeg. Cvek kao zna tko, kako on tvrdi, financira inicijativu Volim Pulu koja je, ne ulazeći u to jesu li baš uvijek i u svemu u pravu, trn u peti gradske uprave. Ali on to ne želi reći. Kukavički, sramotno. Zašto taj podatak, kad je već do njega došao teškom špijunskom operacijom, ne podijeli s javnosti? Jer javnost, gospodine Cvek, ima pravo znati. Uvijek i sve. Ili Cvek samo blefira, izmišlja da bi ostavio važan dojam o svojoj tko zna kakvoj informiranosti. Ispada: "ja, Cvek, sam pametan, sve znam, ali vam neću reći". Ponašanje na razini malog djeteta. Zamjenik gradonačelnika ujeda mliječnim zubima, želi biti opasan i ubojit, a puca ćorcima jer prave municije za napad nema. Uostalom, kad bi netko i financirao inicijativu Volim Pulu, to bi bilo legalno i legitimno.

Neovisno o tome što se neki ili mnogi, to je sasvim svejedno, ne moraju slagati s onim što inicijativa Volim Pulu radi, propagira, za što se ili protiv čega bori - oni koji vjeruju u njihovo poslanje i aktivnosti, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim osobama, ljudima i firmama koji će ih pomoći iz uvjerenja, iz kojeg može proizaći i nekakav interes, imaju im pravo donirati, za troškove njihovog funkcioniranja, što god i koliko god hoće. Čini se da Cvek to najbolje ne razumije pa sve nekako upućuje da se ovako agresivnim, ali nepripremljenim, površnim i suštinski bezveznim napadima na inicijativu Volim Pulu i Glas Istre, dodatno želi pozicionirati unutar IDS-a i gradske uprave kao jedan i jedini nasljednik Borisa Miletića kad šef stranke jednog dana karijeru preusmjeri u drugom pravcu. I to je vjerojatno u jednom velikom dijelu u pozadini Cvekovih istupa. No, dotad bi ga Boris Miletić, kao razuman političar, trebao obuzdati u srljanju od kojeg je svima puno više štete nego koristi.

Ispao s fotografije

Ako si je zamislio veću karijeru od dosadašnje, Cveku bi bilo dobro da shvati da se ne može ponašati kao igrač playstationa. On bi se joystickom, kojim se u toj megapopularnoj igrici upravlja igračima na zelenom travnjaku, sada malo poigrao i na političkom terenu. Upravljao bi Cvek gradskom upravom, novinarima i medijima (ustvari Glasom Istre), raznim aktivistima, civilnim i svim ostalima, kao da je sve to igra u kojoj on famoznom palicom menadžerira procese i tijek zbivanja. Drugi čovjek Pule želi da drugi igraju kako je on zamislio. Ovakav vam je pokušaj, gospodine Cvek, za žuti karton. Korak dalje, korak kojim se približio crvenom kartonu koji znači automatsko isključivanje, Cveku prijeti zbog njegove gluposti i nevjerojatno sitničarskog stava oko fotografije objavljene u našem listu prije otprilike dva tjedna.

Samoljubivi Cvek u tome što je ispao s jedne fotografije vidi sabotažu, urotu, zavjeru. Misli Cvek da je veći i važniji nego što uistinu jest pa da se onda novinari i urednici Glasa Istre u opskurnim birtijama noću i potajno, kao u aktualnoj televizijskoj seriji "Novine", nalaze s nepoznatim nekim i naslađuju kako će mu izbaciti lik s neke fotografije i tako mu nanijeti golemu političku štetu. Ili možda Cvek misli da je po nečemu nalik svom uzoru Titu, a ovo su vremena kao u pedesetima, šezdesetima i sedamdesetima, pa će i on imati poseban tretman u Glasu Istre koji će bilježiti njegovo buđenje i odlazak na počinak te u međuvremenu sve što je toga dana napravio i gdje se pojavio. Neće ići, gospodine Cvek. Prošlo je vrijeme takvog ponašanja, a vi niste Tito. (Robert FRANK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum