PIŠE VANESA BEGIĆ

Praznici u svako doba


Uvijek neke novosti sa školom. Sredinom proljeća, kad brojni nastavnici, analizirajući podatke o upisanoj djeci, razmišljaju hoće li u školama u kojima predaju biti dva ili tri paralelna razreda, hoće li postati tehnološki višak, hoće li imati normu… e tada dodatne tenzije stvaraju informacije o (ne)izvjesnim novinama u vezi sa školskim praznicima.

Kad smo kod školskih praznika, nikad dosta razglabanja o tome. Neki smatraju, pogotovo roditelji, da su školski praznici predugi, jer mlađu djecu nemaju gdje smjestiti, nema ih tko čuvati, a ljetni kampovi i aktivnosti nisu za svačiji džep. Čak i da tjedan-dva provedu tamo, to nije rješenje za cijelo ljeto.

Učitelji pak smatraju da praznici ne traju tako dugo kao što se želi prikazati, jer i nakon dovršetka školske godine imaju razne sjednice, sastanke, pišu programe i nikad kraja obavezama. No, uredski službenik koji se jedva izbori za tjedan-dva ljetnog odmora reći će da je i to previše. No, učitelji (opravdano) smatraju da tome nije tako, jer rad učitelja traje i kad nema nastave, odnosno kad nisu s učenicima, jer je to posao koji zahtijeva puno priprema, usavršavanja, dodatnu edukaciju. Iako, budimo iskreni, ne trude se svi jednako, kao uostalom u svakoj struci i u svakoj situaciji.

Jesenje ferije? Zimski praznici u dva dijela? Čim su se pojavile vijesti o mogućnosti tih izmjena, odmah se na društvenim mrežama razvila polemika. Neki će reći da jesenje ferije nisu baš dobro "sjele", jer djeca trebaju uhvatiti ritam, kontinuitet, upoznati se s nastavnicima, steći navike učenja, a ne nedugo nakon početka školske godine ići na ferije. Zimski praznici u dva dijela? Opet, reći će neki, djeca će se taman vratit u normalu nakon božićno-novogodišnjih blagdana i onda malo nastave, pa opet ferije. Dobro, moći će u jeftinijim terminima na skijanje, neće morati opet svi odjednom. Ili je pak bolje tih skoro tri tjedna odraditi sve odjednom, da se potom ne gubi kontinuitet? Kraće proljetne ferije? Ako će zimske ferije biti u dva dijela i uvest će se i jesenje, proljetne će morat biti nešto kraće. A te su ferije posljednje prije dugih ljetnih.

Naravno, iako će vjerojatno u svakoj županiji to biti drukčije i premda nikad neće svi biti zadovoljni, teško je uskladiti te praznike, a da to bude ravnopravno raspoređeno, da učenici ne gube kontinuitet i radne navike, ali i da se previše ne umore. Treba misliti i na nastavnike, roditelje. Netko će reći, nisam DJ da svima ispunjavam želje. A tko je tu najvažniji?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini