Piše Dubravko Grakalić

Pljuvačnica na Markovu trgu

Markov trg (foto: Dario GRZELJ) / Dubravko Grakalić

Markov trg (foto: Dario GRZELJ) / Dubravko Grakalić


Uvaženi saborski zastupnici, zaposlenici naroda na Markovu trgu koji ne zarađuju manje od 17 tisuća po glavi, odlučili su se na raspravu o samima sebi. Umjesto rasprave na temu rejtinga vlastite institucije, Hrvatskog sabora koji već godinama za svoj rad od javnosti dobiva dvojku, a ponekad i jedinicu, raspravit će o vlastitom ponašanju i o tome da su ipak pretjerali s uvredama na međusobni račun. Inicijativu je pokrenula ljevica, odnosno Zeleno-lijeva koalicija, ali prihvaćena je i od HDZ-a jer njih ionako najviše vrijeđaju.

Neposredan povod je rekord postignut od strane Katarine Peović, zastupnice Radničke fronte, koju je saborski predsjednik Gordan Jandroković odnjonjao iz parlamenta na dva dana, dok joj je HDZ-ov Branko Bačić rekao da je podržala rusku invaziju na Ukrajinu, što nije točno. Ali je točno da je Vladu Andreja Plenkovića nazvala kvislinškom, što nije istina ni po starim mjerilima historijskog i dijalektičkog materijalizma, a kamoli po inkluzivnosti socijalizma 21. stoljeća kojeg zaziva stranka zastupnice Peović. Njoj ipak treba priznati da je uspjela, akcijskim jedinstvom s HSS-om, ujediniti seljake i radnike, što nije uspio ni Vladimir Iljič Lenjin.

Naravno, uvaženi zastupnici neće se sastati i popiti pokoju jeftinu kavicu zbog time-outa za spomenutu zastupnicu, nego da bi se dogovorili o granicama pristojnosti i međusobnog vrijeđanja što su ga u stanju podnijeti. Iako legendarni talijanist iz Mosta Nino Raspudić tvrdi da parlament ne treba ograničavati u govoru, ipak se planira skrenuti pažnju zastupnicima oba spola da smanje doživljaj te se ne služe rječnikom Ante Prkačina koji je na osobnoj razini uvrijedio Uršu Raukar-Gamulin. Zacijelo ih smeta i kad ih se naziva žoharima, kako Krešo Beljak naziva HDZ-ovce, ali i pridjevi kojima se zastupnici vladajuće stranke brane od vječnih optužbi da su svi oni lopovi. Naravno, riječ je o licemjernom igrokazu koji neće promijeniti ništa.

Seksizma i animalizma, koje su u visoki dom uveli još pokojni Ante Kovačević izjavom o Vesni Pusić, te glumac Zlatko Vitez čije je mišljenje daje Sabor kokošinjac naročito uzbudilo njegov HDZ, bit će i dalje. Zastupnice će biti masne i debele, a zastupnici glupi, nesposobni, lopovi i sve ono što smo čuli na posljednjih nekoliko sjednica.

Da bi se navela niska uvreda koja krasi parlamentarnu pljuvačnicu doista bi trebalo napisati feljton, ali to i nije potrebno jer znamo da se poslanici koje je narod izabrao na Markov trg neće promijeniti. Riječ je o ljudima u zrelim godinama, neki su doktori znanosti, drugi su vlasnici disko kluba, treći sveučilišni profesori, i teško će se dogovoriti o bontonu ako ga već nisu pročitali, naučili napamet te ga (ne) primjenjuju u svakodnevnom životu.

S druge strane, možda je dobro da u Hrvatskom saboru padaju teške riječi. Tako barem znamo da tamo nekoga ima, da nisu isključili svjetlo štedeći struju po uputama iz Bruxellesa i da, uz poneku psovku, zarade svoju neskromnu plaću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom