PIŠE NENAD MARJANOVIĆ

Ordinacija dr. Frica: Torta, knjiga i baš nas briga

Kažu svjedoci da je župan Miletić od torte s likom Vlade Gotovca uzeo ušku, zvukovod i srednje uho dok je autor za sebe pustio čeonu kost. Je, pomalo je bizarno, no kad sam ja izdao knjigu Život s Idi(j)otima nije mi palo napamet pojesti Diega Bosusca Pticu niti ga stavljati na tortu

Ilustracija

Ilustracija


Nakon što je naš Filip Zoričić gradonačelnik promovirao knjigu o Vladi Gotovcu glavna tema nije bila knjiga nego torta. Jedna pomalo bizarno dizajnirana slastica postala je virtualni hit jer je gradonačelnik počastio brojne goste, župana Miletića i uvijek budnog pročelnika Ureda župana Ivana Glušca tortom i to s likom Vlade Gotovca. Na televizijskom snimku dalo se zamijetiti da pročelnik Glušac lista knjigu i zagleda tortu sa svih strana.

Boljim poznavateljima političko socijalno kulturne scene bilo je jasno da pročelnik traži podatak da li je i torta plaćena iz proračuna kojeg je izglasao IDS u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Miletića. Za one koji ne znaju Grad Pula je u vrijeme vladavine IDS-a sufinancirao knjigu s pet tisuća kuna. Trećinu novca kojeg je ove godine "Zoro spasitelj" odvojio za Bajkere.

No vratimo se mi torti. Čujem da je pročelnik Glušac pola sata gledao u tortu i da je od jednog pulskog slastičara, inače simpatizera Nezavisne liste Filipa Zoričića saznao s koliko jaja je pravljena, od čega je rađen fil, kako je pekao kore. Sve je saznao, ali da li je i ona plaćena iz proračuna nije.

"Umutite žumance sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu, mljevene bademe, brašno i na kraju snijeg od bjelanaca.

Koru peći oko 20 minuta na 180 °C u limu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Kad se kora potpuno ohladi isijecite je na tri dijela. Za fil umutite jaja sa šećerom, stavite ih na paru, dodajte čokoladu i kad se fil ujednači skinite ga s vatre da se potpuno ohladi..." Sve je to Glušac zapisao, došao do Miletića i tužno rekao: Jebiga Boris, nema šanse da mi kažu 'ko je platio i da li je to "naša lova“. Pazio je pritom Ivan da ga nitko ne čuje, a Miletić mu je osvrćući se oko sebe tiho rekao: "Ma dobro, nema veze, važno ja da si zapisao recept, torta će biti hit, kad nam dođe Plenković uvaliti ćemo tortu s Tuđmanovim likom".

Kažu svjedoci da je župan Miletić od torte s likom Vlade Gotovca uzeo ušku, zvukovod i srednje uho dok je autor za sebe pustio čeonu kost. Je, pomalo je bizarno, no kad sam ja izdao knjigu Život s Idi(j)otima nije mi palo napamet pojesti Diega Bosusca Pticu niti ga stavljati na tortu. Povijest je pokazala i dokazala da je Kolinda Grabar Kitarović poklonila Milanu Bandiću tortu s njenim i njegovim likom. E pa na kraju ispada da su tu tortu- figurativno rečeno- pojeli građani Zagreba koji još osjećaju gušt te slastice. Elem, od prisutnih na promociji samo je Banana komentirao da je sreća da nije napravljena torta s cijelim likom nego samo portret. "Ma varilo amiko, gledaj mi Fric, da san ja pojela Gotovac, ja bin dobila ona stvar" rekao je Banana. Dragi moj dobri i naivni Banana.

Uglavnom na promociji je bilo najviše IDS-ovaca, jedan nezavisni, tri manjinca, jedan profesor, dva liberala, a SDP je bio opravdano odsutan jer su dva člana bila na dječjem rođendanu, jedan je selio punicu, dok su ostala četvorica radila roštilj u Fažani. Pokušao sam saznati šta se roštiljalo, no do danas mi nije stigao odgovor na mail, toliko o njihovoj suradnji s medijima. Nezavisna lista Filipa Zoričića se cijeli dan prije promocije vozila na dostavnim električnim kolicima testirajući tako bateriju vozila kojim će se opskrbljivati centar grada. Bilo je jasno da su na promociju došli iscrpljeni, no energiju im je na kraju vratila torta kojoj sam posvetio ovu kolumnu. Eto držim se riječi i ne bavim se više samo s aktualnim gradonačelnikom, možda bih ga ipak mogao spomenuti.

Kažu da je neka tajna anketa potvrdila njegovu apsolutnu popularnost te da bi - da su ned'o bog ponovno izbori- uvjerljivo pobijedio.

Napokon se oglasio predsjednik IDS-a Miki Paus, kako ga od milja zovem. Kaže Miki slijedeće: "Moramo spriječiti veliki broj građana od zapadanja u siromaštvo i istovremeno omogućiti mladima da uz školovanje rade te na taj način doprinose obiteljskom budžetu i hrvatskom gospodarstvu“. Istina, vrlo mudro, napokon znamo da se treba suprotstaviti siromaštvu i da na mladima svijet ostaje. Ja se danima razmišljam šta bi trebalo poduzeti, šta raditi i onda mi predsjednik IDS-a sve objasni u tri rečenice. Iskreno od onog "čuvajmo bratstvo i jedinstvo k'o zjenicu oka svog" nisam čuo nešto bolje od ovoga što predlaže IDS. Pa najteže je jednostavno, komplicirati nije frka, a da se siromaštvo treba zaustaviti - toga se treba sjetiti. No da budem iskren predlaže Paus neku poreznu reformu, no to nisam shvatio, skužio sam suštinu, k'o u Alan Fordu kad Grumf kaže„ bolje biti bogat nego siromašan“.

Kaže mi jedan poznanik kako je Paus predsjednik IDS-a na čekanju, ono kao radiš ali ne radiš, plaća ide u smanjenom postotku, ali ide. Samo čekaš da gazda ugovori posao i vratiš se na delo. Ako je Zoričić povjerovao da neka tajna anketa, koju je vidio jedino stari novinarski mag Robert Frank, ide njemu u korist, e onda će IDS dobiti delo. Neće više biti na čekanju, svi koji sada šute moći će izvaditi stranačke iskaznice i početi kositi travu koja nas okružuje. Više sam puta spomenuo travu u gradu, jednostavno je ove godine malo prevelika. Mladi vole travu, to je jasno, ali ipak treba ponekad štucnuti vrhove - to je netko trebao javiti Herculanei. Smislio sam svojevremeno za Agrokoku slogan „Firma koja ima jaja“, evo za Herculaneu smišljam „Firma koja ima travu“. Javite im, cijena prava sitnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom