PIŠE NENAD MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR FRICA: Giacometti pred svojim pragom

"Ardemio dragi, ti dobro znaš da onaj, da ga ne spominjem koji, nije volio sport", rekao je Belas. Ardemio se osmjehnuo, maknuo stalak mikrofona, ugasio kemijsku i pogledao u pod. Milina... Čak mi pada napamet predložiti da se Ardemia proglasi svecem, Saint Ardemio, zaštitnik vijećnika i gradskog personala. Da biste se uvjerili da sam u pravu, dovoljno je pogledati bilo koje njegovo obraćanje Vijeću i prepoznat ćete tu poniznost i čistoću duše

Ilustracija

Ilustracija


"Giacomettijev odlazak s mjesta direktora Kaštijuna više nije pitanje. To je moja briga i ja ću to riješiti", kazao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Pojednostavljeno rečeno, gradonačelnik je direktoru Kaštijuna poručio da od sutra Giacometti ne mora više mesti na Kaštijunu. "Slušaj, od sutra Giacometti ispred svog praga", rekao je don Kaštijunko, u narodu znan kao Filip Zoričić.

Naime, angažman Giacomettija kao "spasitelja" instaliranog u Kaštijunu, bio je dogovor koalicijskog sporazuma koji je tada tražila platforma Možemo! Direktor je igrao vrlo kratko pa će, ako je suditi po događanjima na Gradskom vijeću, svoju djelatnost možda nastaviti u Rojcu. Na tu su se temu, naime, pokoškale Dušica Radojčić i vijećnica SDP-a Sanja Radolović. Udruge u Rojcu postale su omiljena tema sjednica i sve se više prema njima političke stranke odnose kritički, što je i logično jer su uglavnom korisnici gradskog proračuna i gotovo besplatnog poslovnog prostora.

Nevladine udruge u gradskim prostorima s pozamašnim proračunskim sredstvima same po sebi su apsurdne, no tek su odnedavno na dnevnom redu, iako su redovno siktali, pogotovo na medije. Ali, pustimo za sada Rojc i vratimo se na Kaštijun. Gdje će sada Giacometti teško je predvidjeti, ja mu predlažem da osnuje privatnu tvrtku za zbrinjavanje otpada i neka je nazove GiacoMettis. Naravno, prije toga mora uzeti otpremninu koja ga pripada.

Gledao sam maratonsku sjednicu Gradskog vijeća i osim pomirljivog i dušebrižnički raspoloženog Ardemia Zimole, malo me toga dojmilo. Banana je vijećnik koji se voli miriti, pun je razumijevanja za sve, pun je ljubavi i poniznosti na kojoj bi mu mogao pozavidjeti i Zlatko Dalić. Naš Ardemio molio je novu vlast da prestanu spominjati IDS, Miletića, da zaborave na sve kao što je i on zaboravio. Vijećnik Belas, sportski lik SDP-a, pokazao je samilost pa je Bananu pohvalio kako su i za vrijeme Miletića njih dvojica pričali o sportu, doduše na stepenicama komunalne palače, ne u Vijeću. E, da su svi kao Ardemio, ne bi uopće trebalo ići na izbore.

"Ardemio dragi, ti dobro znaš da onaj, da ga ne spominjem koji, nije volio sport", rekao je Belas. Ardemio se osmjehnuo, maknuo stalak mikrofona, ugasio kemijsku i pogledao u pod. Milina... Čak mi pada napamet predložiti da se Ardemia proglasi svecem, Saint Ardemio, zaštitnik vijećnika i gradskog personala. Da biste se uvjerili da sam u pravu, dovoljno je pogledati bilo koje njegovo obraćanje Vijeću i prepoznat ćete tu poniznost i čistoću duše.

Dobar je i Milan Rašula, vidi se da vlada situacijom, svojim stilom me podsjeća na Imbru Grabarića - Presvetlog iz Gruntovčana. Totalno je dosljedan svom naglasku, a stalno, kao i Presvetli, potencira izraz "Dušica draga, čkomi suncešce ti presvetlo". Naravno, on to govori jezikom srpske nacionalne manjine. Iako mnogi njegovi manjinci ne govore ekavicom, Milan razara dorćolski s primjesama Donje Karaburme. Kako god, mene Rašula podsjeća na Imbru Grabarića, ne mogu si pomoći.

Volim poslušati i Noela Mirkovića, radio je grafiku s Pticom za naš album "Megapunk", sigurno je pošten i dobar čovjek, kao takav pravo je osvježenje u Gradskom vijeću. No, kada god se javi za riječ, vidljivo se uznemiri, uhvati ga nervožo, drhtavica, stija bi puno tega ma malo ga ponese pa ne riva poentirati. Solidan u Vijeću je i zastupnik Soldatić, netipičan HDZ-ovac; uostalom, HDZ u oporbi je netipična pojava pa se Soldatić zato čini zanimljiv.

I Možemo! svog Pausa za utrku ima. Onaj IDS-ov Paus manje je u medijima od ovog mlađeg platformaša, što je na neki način i dobro za IDS. Primijetio sam na sjednici još neka zijevala - često gledaju naokolo i zijevaju, i nekoliko kolutićavaca - to su oni koji vrte glavom i kolutaju očima. Češkaju se, gledaju u strop pa iznenada zavire u mobitel, tada se trznu i osvrnu oko sebe. Nakon pomnog promatranja shvatio sam da su neki od njih pročelnici, neki su direktori javnih poduzeća a neki novinari. Vrpolje se na mjestima i nemoguće je ne primijetiti da umiru od dosade, da im trne guzica i da jedva čekaju da odu doma.

SDP ima Sanju Radolović i Igora Belasa, njih sam spomenuo, a ostala petorica članova ove stranke su u javnim službama diljem Istre. Dva u Fažani, jedan u Umagu, a jedan radi u MUP-u i komentira po portalima i društvenim mrežama. Mislim da je još jedan u Vijeću Pule, ali nisam ga baš dobro zapamtio. Uglavnom svih sedam članova stranke su vrlo aktivni. Da ne zaboravim Lera. Svaki grad uz naše more ima svoga Lera, a naš Lerotić je Luka Modrić za većinu gradskih vijećnika. Iz njega progovara saborski zastupnik i užasno pila one koji ne kuže razliku između rashoda i prihoda. A nije mu lako pored Banane, šefa stanice, pardon podružnice Dekovića.

Evo, sada dok gledam snimku Gradskog vijeća pojavio se vijećnik Marić iz SDP-a, pravi je, "nomnalno", "orgnalno", "napravt","dogradt"... Evo, možda još samo Dušanko Babić i sve sam ocijenio, on je nenametljiv i neprimjetan. E sad, je li to za političara dobro, procijenili su njegovi birači. Juraj Kovačević iz HDZ-a, mora biti državotvoran ako je Juraj, simpa momak, otvoreno je priznao ono što svi znaju, ali nemaju muda spomenuti. On je začuđeno pitao tko je na vlasti u ovom gradu. Istina, tko je na vlasti, baš je teško ustanoviti u toj gunguli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum