PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR. FRICA: Robin Hood za život

Kaže naš Robin Fićo da je tadašnji direktor Pulaprometa za prijevoz samaca iz bivših Uljanikovih domova tražio soma i pol kuna. Sve pet, samo što pulski Robin Hood nije pojasnio koga je Igor Škatar pitao novac, da li Grad ili nesretne stanare samačkih hotela? Ako je prijevoz trebao platiti Grad, onda je Zoričić jedini krivac što mu nitko nije pomogao. Mogao je zavrtjeti novac, platiti svojoj firmi, pa važno je, File moj, da lova cirkulira

Aktualni sat (snimio Danilo MEMEDOVIĆ) / Nenad Marjanović

Aktualni sat (snimio Danilo MEMEDOVIĆ) / Nenad Marjanović


"I jedna kritika lijevim strankama u Vijeću. Samo kolega Deković se ponudio da će pomoći i drugi iz IDS-a nitko, kao ni iz Možemo!. Lako je glumiti Robin Hooda na društvenim mrežama, a kada treba dati konkretnu pomoć, onda ništa", rekao je gradonačelnik Pule, profesor, doktor, humanitarac Filip Zoričić.

Naš Robin Hood osvrnuo se na seljenje stanara iz samačkih domova u Puli u novo boravište u Pomeru. Započeo je njegov hod za život. Sam, usamljen bez ikoga svog selio je naše sugrađane i pokazao srce svim kritičarima, ali i ljevici. Istini za volju, valjda je on jedina osoba koja IDS i Možemo! smatra lijevim strankama.

No, vratimo se mi seljenju. Kaže naš Robin Fićo da je tadašnji direktor Pulaprometa za prijevoz samaca iz bivših Uljanikovih domova tražio soma i pol kuna. Sve pet, samo što pulski Robin Hood nije pojasnio koga je Igor Škatar pitao novac, da li Grad ili nesretne stanare samačkih hotela? Ako je prijevoz trebao platiti Grad, onda je Zoričić jedini krivac što mu nitko nije pomogao. Mogao je zavrtjeti novac, platiti svojoj firmi, pa važno je, File moj, da lova cirkulira.

Doduše, predsjednik pulskog IDS-a (da, vjerovali ili ne, i to postoji) Daniel Deković je rekao "ala šu, dat ću ti ja jenu ruku", no ni Banana ni Lerotić se nisu pomjerili, ni makac. Lerotić je navodno rekao Banani "ko ne moren ja, daj ti", međutim ništa se nije dogodilo. Iz platforme Možemo su rekli "ne možemo", umorni smo, zajebavamo se oko nošenja stolova za skupljanje potpisa za referendum i koma smo. SDP nije pomogao u seljenju jer je svih sedam članova bilo na svadbi, a HDZ-ovci su baš te dane morali objašnjavati ljudima zbog čega se dan kada su preuzeli vlast slavi kao Dan državnosti.

Milan Rašula je Zoričiću donio ispričnicu, ovjerenu pečatom Zelene Istre, koju mu je potpisala drugarica Dušica Radojčić. Članovima njegove Nezavisne liste je počela turistička sezona pa nisu mogli pustiti turiste da čekaju. Zamjenici gradonačelnika dr.sc. Ivona Močenić i Bruno Cergnul kao i većina građana još ne kuže da su Zoričićevi zamjenici pa se nisu odazvali na seljenje bivših stanara samačkih domova.

No, ova priča ipak ima sretan kraj, stanari su zbrinuti, a gradonačelnik je kupio tigrovu mast i stavlja to i list kupusa na kičmu i koljena. Kad radiš za dvojicu, treći ti se nakači na grbaču, a naš Robin radi u tri smjene. Vodi grad, piše knjige koje mu financira IDS, vodi udrugu i ne buni se. Neki dan sam ga vidio na Forumu i ide sasvim normalno, malo je napravija štumig, koja kila više, no sve ostalo je super.

Grad sam pomalo obradio, osvrnuo sam se na aktualnosti i idemo dalje.

Kažu da su trešnje skupe jer smo ih krali kad smo bili mali, kad-tad sve dođe na naplatu, ne možeš promašiti. Ako je tome tako, onda se s pravom treba upitati kome će doći na naplatu pretvorba i privatizacija iz devedesetih. Pa mi to već plaćamo godinama. U ovom dijelu planeta Zemlje glavna mjerna jedinica je govno, svi to izbjegavaju priznati, no istina je bolna. Kaže jedna mudrost da je političarima lako glumiti bogove kad su u koaliciji s vragom. No, ja znam i političare koji ni sa kim ne mogu sklopiti koaliciju, a opet se ponašaju kao bogovi.

No, rekao sam da sam da sam Grad već obradio, idemo malo na svijet i okolicu. Johny Deep je dobio na sudu, njegova bivša mora mu isplatiti puste milijune, a cijeli svijet je na par minuta zaboravio na Putina. Mediji su to popratili kao da će oni brojati dolare s Deepom. Para vrti gdje burgija neće, to je kod nas na zapadnom Balkanu poštapalica koja stvarno otvara sva vrata.

U NK Istri 1961 iz Bala sve starta na novo, klub je na milijarditom novom početku i moguće je da se nazove Jedinstvo iz Bala što bi bilo primjereno kada se svi pogoni i poslovanje prebaci u Bale. Siguran sam da bi svi podržali ovaj prijedlog jer bi se tada "Drosina" mogla bez problema pretvoriti u šetnicu za kućne ljubimce. U gradu je ionako trava do jaja pa bi se još jedna livada sjajno uklopila u Pulu - grad budućnosti.

Istra 1961 je dobila autonomiju od Baskijaca. Da nije smiješno, bilo bi tragično: Baski daju autonomiju Istri, rekao bi moj pokojni stari, "zemljo, otvori se". Ta autonomija znači da će se napokon o Istri odlučivati u Istri, ne u Zagrebu. Napisao sam davno tekst "Istro moja, prijeđi na drugoga" i izgleda da je napokon došao taj dan.

Kaže mi moj prijatelj Edin Jakupovič Menza, stari dobri drugar iz ranih dana Demona i Istre u plavim dresovima, "ako ovako nastave, nećemo biti deveti, na kraju bismo mogli zauzeti deseto mjesto pa da skratimo muke".

Slušao sam kako je jedna splitska firma osmislila urbani razvoj Pule, kako su napravili desetogodišnji plan i kako će se Pula razvijati slično kao i dalmatinski gradovi. Sva sreća da u samom gradu nema maslina, ako zanemarimo one dekorativne, jer bi definitivno ostale neobrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater