PIŠE Nenad MARJANOVIĆ

ORDINACIJA DR. FRICA: Nuklearna elektrana nina nena

U ovom trenutku u Puli ništa nije moguće, sve je nemoguće. Stvari su pomalo dovedene do apsurda, vjerojatno plaćamo cijenu nagloj slobodi, transparentnosti koju je donijela Čikina vlast. Ne postoji projekt kojeg u Puli i oko Pule nije moguće zakomplicirati i oko kojeg se neće razviti polemika koja će kulminirali psovanjem majke, prozivanjem obitelji i etiketiranjem svega i svačega

Filip Zoričić / Nenad Marjanović

Filip Zoričić / Nenad Marjanović


Naš gradonačelnik dvojnik strip junaka u puku znanog kao Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales ili skraćeno Čiko, iz mog omiljenog stripa Zagor ima muke oko svake lopate koju pokušava zabiti. Igralište na Valkanama mogla bi mu uskoro postati veća noćna mora od potencijalnog hotela na šetalištu Lungomare.

Marin Lerotić bocnuo je Čika tvrdnjom da je Grad Pula za ovu kalendarsku godinu propustio priliku rekonstruirati zapušteno igralište jer se bespotrebno natežu sa svim i svakim.

Predstavnik radikalnog dijela IDS-a već spomenuti Marin Lerotić zvani Prle poslao je medijima stav svog krila stranke da je novac Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) umjesto na Valkane usmjeren u Labin. E nakon te konstatacije Zorkanu su iskočili osigurači, došlo je do iskakanja njegove liste, brojnih birača i djela Torcide iz sustava napajanja Elektroistre. Kolaps, ostali samo dugmići…

"Ta tema se ponavlja kao da radimo nuklearnu elektranu", rekao je Zoričić na brifingu s medijima. Nuklearna elektrana nina nena/livada zelena/trajna nina nena/krava nima sena, pa 'ko živ 'ko mrtav. U Istri postoji odgovor na svaku zavrzlamu. Zna to svaki ozbiljniji političar i analitičar. Na Valkanama nema ni trave ni krave, bar ne za sada, mislim ima trave, ali nema besplatne. U ovom trenutku u Puli ništa nije moguće, sve je nemoguće. Stvari su pomalo dovedene do apsurda, vjerojatno plaćamo cijenu nagloj slobodi, transparentnosti koju je donijela Čikina vlast. Ne postoji projekt kojeg u Puli i oko Pule nije moguće zakomplicirati i oko kojeg se neće razviti polemika koja će kulminirali psovanjem majke, prozivanjem obitelji i etiketiranjem svega i svačega.

'Ko nas bre zavadi, a nekada smo mogli izgraditi bazen, doduše kraći i vlažniji od očekivanoga, sagraditi stadion, nešto manji od očekivanog i mogli smo širiti zaobilaznicu. A sada bi se, da netko donese odluku o dijeljenju zlatnih poluga svim punoljetnim građanima, našao neki Eustahije Brzić, Alan Ford ili At Strašnomlat koji bi rekao "koji kurac dijelite poluge, dajte ljudima zlatne ploče". Neke bi političke opcije, koje poštuju zakone, zakonitost, proceduru, zatražile širu raspravu, pozvale bi sve mjesne odbore, škole, vrtiće, sportske klubove, organizacije u kulturi, Sveučilište, Opću bolnicu i ostale javne korisnike da sagledaju srednjoročne i dugoročne razvojne planove, usporede ih sa zlatnim polugama koje se nude građanima s glinenim golubovima koje je pogodio Giovanni Cernogoraz. No, unatoč svim stajanjima, sinkopama, pauzama, raspravama, treba biti strpljiv.

Istra 1961 je tipičan dokaz da je strpljenje majka mudrosti. Ok, ne ide poslovica tako, kaže se ponavljanje je majka mudrosti, ali suština je da Zoričića - kojem su projekti sve kraći, a problemi sve veći - treba izdržati k'o što smo u NK Istri 1961. Istrpili smo Ruse, pa Amerikance i na kraju Španjolce ili Baskijce, da budemo precizni. Znači trebamo istrpiti Čiku i njegove stupiće bar još dva mandata, a Zagor Te-nej, "duh sa sjekirom" neka malo pričeka u Darkwoodu. Oni koji se bune jer je Zoričić maknuo kamp NK Istre 1961 iz Pule, svi oni koji stenju što gradonačelnik Pule, na stadionu Grada Pule, nosi majicu Hajduka hitno moraju prestati kukati i stenjati. Zašto se nitko ne buni što je Istru 1961 preporodio Ante Erceg? Dečko je isto iz Splita. Čak mislim da je i došao zbog toga što nam je gradonačelnik iz Splita i što u Splitu nema takvih vizionara. Zato budimo dosljedni, jel' Split važan za Pulu ili nije? Nema trte-mrte, cile-mile, ili je ili nije, a to odlučujemo mi. Strpljenje, samo strpljenje i grad će iskoračiti, napravit će se još neko igralište, šetalište, napraviti će se neka cesta, poneki nogostup, pa čak i odlagalište otpada.

U Fažani sve ide k'o po loju, pišu se neke prijave, dojave, najave i objave, no sardoni su još u važima s ostalim srdelama.

"SDP je starolatinska   skraćenica za sardone, drhtulje i papaline" kaže mi jedan lokalni veteran HDZ -a i pretendent na mjesto predsjednika suda časti ove stranke. Da i to postoji, sud časti HDZ-a, jači je to sud od ovog pravog.

Filip Zoričić Čiko bi mogao baciti pogled prema Fažani i na njihovom primjeru naučiti kako vladati bez ikakvog biračkog tijela. A moguće je vladati i to godinama, samo treba imati viziju i biti uporan. Platforma Možemo! bi, ako sve krene po zlu, mogla zamijeniti Ininu plinsku platformu Ivana D koja je svojevremeno potonula kako kažu službena izvješća: zbog umora materijala, loše izvedbe zavarenih spojeva i odstupanja od originalnog projekta gradnje. Stvarno bih se volio dokopati originalnog projekta nastajanja trenutno najjače platforme u državi.

Moram spomenuti IDS, jer da ih ja ne spomenem nitko ih ne bi niti registrirao. Ivanu Jakovčiću je na imanje stigla lisica, neka mala gulpina iako su predviđali da će mu pred vratima "zaigrati mečka". Zeka je navodno još u šumi, bar je tako donedavno tvrdio Milan Nen...pardon Rašula. Kažu da će Josip Anton Rupnik istupiti iz istarske stranke Zelenih, valjda će imati snage. Naravno, može istupiti ako ta stranka uopće postoji. Ako postoji, onda mu treba pomoći jer ipak su to neke godine.

Za kraj, kažu da je Istra među onima koji su izgubili najmanje stanovništva. Kažu tako statistički podaci nakon objave podataka Zavoda za statistiku, no nema problema - iz Hrvatske je otišlo gotovo dvije i pol Istre, a mi smo tek dobili pravu slobodu, bar mi u Puli, a ostali su daleko zaostali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater