PIŠE VANESA BEGIĆ

Opasnost s mreže


Opasnost prijeti s mreže, potvrđuju gotovo pa svakodnevno podaci o pedofilima i drugim osobama s ne baš dobrim namjerama koje vrebaju s druge strane mreže, koja je za njih u ovome slučaju idealna platforma za takva zlodjela.

Uz brojne pozitivne mogućnosti koje pruža mreža svih mreža, tu su i one negativne, koje kada do njih dođe, odjeknu puno jače od svih dobrobiti. No, neki su išli i korak dalje i definirali mrežu svih mreža, a posebice društvene mreže kao idealnu platformu za sve ono što se radi daleko od znatiželjnih ljudskih pogleda, što ne mora biti nužno zabranjeno, a koliko je moralno i ispravno, pitanje je.

Sada se ne treba više uređivati, uljepšavati i ići po plesnjacima, birtijama ili drugim mjestima da bi se
nekoga upoznalo, dovoljno je par klikova, a uz par klikova isto je tako moguće vidjeti ako je ta osoba slobodna, zauzeta, tko su joj prijatelji, donekle i mentalni stavovi, bio to privid ili ne. Također, za sve one kojima je "dosadno" u braku ili vezi, internet je idealno sredstvo, a neke od tih "veza" ostaju isključivo preko neta, bez poznanstva. Neki se ožene zbog interneta, a drugi se razvedu zbog interneta, neki se zaljube preko interneta, a neki tu otvore oči. Možda je nekada to samo brži put da se dođe do nekih istina.

Zanimljivo je bilo i nedavno pitanje s kviza jedne talijanske tv postaje o tome koliko vremena prosječna osoba provodi surfajući po mreži svih mreža tijekom jednog prosječnog životnog vijeka. Odgovor je glasio - pet godina. Iako nemamo pojma o tome kako su eksperti došli do tog odgovora, a i sam se voditelj našalio po tom pitanju, rekavši da neki ljudi, posebice mlađi, će možda i puno više vremena provoditi surfajući, jer se praktički ne odvajaju od pametnih
telefona.

Dovoljno je izaći bilo gdje i vidjeti ljude kako sjede za istim stolom u kafiću, restoranu, i svatko
bulji u svoj telefon i ne odvaja pogled od telefona, živeći paralelnu realnost. Kakva god ona bila. Bolja ili gora.

Ne vrebaju samo manijaci, pedofili i drugi zlikovci s neta, od tuda vrebaju i usamljenost, prividna
stvarnost, otuđenje, alijenacija, preljubi, prijevare, neiskrenost, loši i površni odnosi, premda postoji i
kontrapunkt svemu tome, koji je možda samo pitanje sreće. Moguće je upoznati i dobre ljude, ostvariti kvalitetne suradnje, razmijeniti isto tako kvalitetna mišljenja, naučiti, sve je to istina. Iako su uvijek izraženiji negativni aspekti svega toga. Možda zbog same prirode ljudske duše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom