PIŠE DANIJELA BAŠIĆ PALKOVIĆ

Opasna Pula


Što se to događa u Puli? U manje od tjedan dana dva pokušaja ubojstva nožem i jedno svirepo ubojstvo! U Puli muškarac nožem napao brata, ozlijeđena i majka. "Drama u Krležinoj. Stanar nožem prijetio majci i susjedima u zgradi, odvela ga policija". "Ubojstvo u Valbandonu. Zagrepčanin nožem izbo 23-godišnjeg Nijemca. Nesretni mladić preminuo", naslovi koji posljednjih dana pune novinske stupce. Vijest o strašnom ubojstvu proširila se van granica Hrvatske. Pa kud baš usred sezone, bešćutno cmizdre iznajmljivači.

Osumnjičeni Edo Sedić po svemu je sudeći hladnokrvno i promišljeno zario nož ravno u srce njemačkom turistu. Pratio ga je skoro dva sata da bi ga ubio! Oni koji ga poznaju onako iz viđenja, kažu da je Edo već neko vrijeme lunjao Pulom. Smucao se po Rojcu, žicao cigare, smještaj. Bio je ok, al' čudan tip. Navodno ima dijagnozu, ali odbija lijekove. Prolupao je. Odlijepio. Valjda LSD il' neka žešća kemija… Nikad ne bih rekao da bi taj ubio. Pa tip brije na Marleya, peace and love. Al evo. Edo je potegnuo nož, nasred Fažanske ceste.

Obitelj 23-godišnjeg stradalog mladića vjerojatno nikada neće doznati što se točno dogodilo i što je to ubojici pomračilo um. Iz raznih komentara, jer, kako to biva, sad baš svi znaju sve, Edo je bio bolestan i trebao je biti pod nadzorom. Odbijao je liječenje, govorio je da Bog, iz drugog univerzuma, a svima je kao dobro, jer je on ovdje.

Ako je stvarno imao dijagnozu, a spominje se šizofrenija, zašto nije bio pod kontrolom liječnika i zašto je lutao mjesecima? Zašto nitko od prijatelja ili članova obitelji nije alarmirao sustav, upozorio da je čovjek van sebe, da je potencijalno opasan i agresivan, da treba pomoć? Pa valjda je netko i to morao znati. Sada se razotkriva da je bio konfliktan, u najmanju ruku čudan. Ali zar je itko mogao pomisliti da je kadar ubiti? Nije. Ovakve se tragedije ne mogu predvidjeti ili možda mogu? Je li netko odgovoran što je luđak nedavno ušetao u đakovački Centar za socijalnu skrb i ubio socijalnu radnicu? Ili što je razjareni otac s balkona bacio svoje četvero djece? Je li kriv ministar, centar za socijalnu skrb, socijalni radnik, susjedi, prijatelji, obitelj? Vjerojatno svi po malo. Zagrebačko-pulski ubojica sad čeka suđenje u pritvoru.

Nekima najviše smetaju njegovi dredloksi. To je u ovoj stravičnoj priči izgleda najveća tragedija. "Čim ga vidiš znaš da je potencijalni ubojica! Rasta koljač! Na električnu stolicu s njim, osuditi ga na   smrt vješanjem. Odrezat mu jebene dredlokse". Ježim se od ovakvih komentara. Još više od onih kojima su dredloksi sinonim za ološ. Sve mi se više čini da među silnim komentatorima s kauča, sjedi neki na ćelavo obrijani Edo.

Noževi se vade za dobro jutro, sinovi napadaju majke, braća braću. Klinci se drogiraju u Titovom parku, ponuda k'o na švedskom stolu. Glavno da je Pula siguran grad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of