PIŠE MARCELLO ROSANDA

NK Istra 1961 - Komunalna palača 1 : 0

Arhiva

Arhiva


Netko nepoznat je, temeljem poprilično dubioznih i neprovjerenih informacija, prije nekoliko dana narajcao gradonačelnika Filipa Zoričića protiv NK Istre 1961. Je li normalno da dužnosnici zvani gradonačelnici javno iznose tvrdnje koje nisu ranije detaljno provjerili, analizirali i naposljetku službeno potvrdili već samo - načuli? Pa valjda je njihovo pravo da govore. Ako prvi čovjek naše Komunalne palače to ne može, tko onda može, rekli bi neki.

No, što ako sutra nazove političkog suparnika pijancem i idiotom? Ima li i onda pravo govoriti? Postavlja se pitanje može li gradonačelnik lagati i klevetati. Pa valjda može. Svi političari, kažu, to rade. Gledaju te i lažu. Može li, po toj logici, prestati odgovarati na medijske upite jer, ako je njegovo pravo govoriti, onda valjda ima pravo i šutjeti. 

Planski dramatičan

Stvarnost je, međutim, bitno drugačija i složenija, a neka pravila i demokratski uzusi postoje odavna i nitko ih se ne usudi prekršiti. Ukoliko se to ikada dogodi, a izgleda da se upravo događa, imat ćemo nešto što demokracija - nije. Govoriti na temelju tračeva, neprovjerenih informacija, koristeći niske strasti naroda, odlika je svakog populista koji drži do sebe.

Kaže enciklopedija da populizam označava način politike koji prikazuje "istaknutu bliskost narodu" i koristi nezadovoljstvo, strahove i aktualne sukobe za vlastite potrebe. Apelira na instinkte i nudi jednostavna rješenja, pri čemu se aspekti praktične izvedivosti uveliko zanemaruju.

Uzevši u obzir tu definiciju, te nekakva osnovna pravila ponašanja i javnog komuniciranja, jasna je površnost i neozbiljnost u koju se ovih dana uvalio Zoričić, barem što se tiče situacije u jedinom istarskom prvoligašu. Umjesto da nakon prvog afirmativnog i konstruktivnog sastanka između Zoričića i predstavnika kluba gradonačelnik pričeka detaljno izvješće o radu, ili pak pošalje upit klubu za sva moguća pojašnjenja, on se odlučio na potpuno neočekivan i neugodan medijski istup. Potom su predstavnici Istre 1961, razjareni i zapanjeni, sazvali presicu na kojoj su objasnili sve što je do sada možda bilo upitno nekome tko nije "ušao u klub" i provjerio informacije.

Novi se gradonačelnik naglo i evidentno neargumentirano, vrlo agresivno, pa čak potencijalno klevetnički i podcjenjivački obrušio na vodstvo NK Istre 1961. Pronašao je nekakvu nišu, iskoristio zicer kojem je teško proturječiti, iskoristio trenutak kada su curice iz kluba trebale otići na turnir i na neki način poentirao, bar na prvi pogled. Utisak koji je htio prenijeti javnosti bio je planski dramatičan.

Na prvu, stvar je izgledala potpuno bistro. Istra 1961 već tri sezone, otkako su došli Baski, skakuće po rubu ispadanja u Drugu ligu, sportsku politiku vode ljudi koji očito, a možda i namjerno, imaju pogrešne vizije i ne poznaju prilike u domaćoj Prvoj ligi, a tereni na kojima omladina trenira su dotrajali i katastrofalni.

Stanje u klubu Zoričić je opisao kao alarmantno, referirajući se i na novac koji Grad daje klubu, i odlučio zbog hitnoće trenutka postaviti u Upravni odbor kluba "čovjeka od njegovog najvećeg povjerenja" Ivana Žagara, koji bi trebao, nitko ne zna kako, sve to dovesti u red. No, manevarski prostor bivšeg vođe Demona bit će kao i onaj njegovog prethodnika. U suštini skoro nikakav. Trebalo se, istinabog, i oprati od naprasnog micanja Darka Raića Sudara iz kluba i pratećeg negodovanja dijela navijača, pa je Zoričiću invektiva prema Baskima u tom trenutku vjerojatno izgledala kao idealna dimna zavjesa.

Gradonačelniku su, nadalje, bili upitni i neki članovi Upravnog odbora i zakonitost njihova imenovanja. Realnost je, međutim, takva da Grad ima pravo na samo jednog predstavnika, dok druge postavlja većinski vlasnik. Ukoliko Zoričić smatra da je netko imenovan protivno zakonu, može se obratiti tijelu koje je ovlašteno, u slučaju dvojbe, dati mišljenje o tome, a zove se Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove. Ako je siguran u svoje tvrdnje, gradonačelnik će to i učiniti.

Uz to, kazao je da je Grad blokirao 790 tisuća kuna (zvuči zaista puno) za omladinski pogon jer, navodno, klub nije dostavio financijsko izvješće do 30. lipnja. Međutim, klub je dostavio spomenuto izvješće, i to samo nekoliko dana nakon što je nadležna pročelnica to zatražila.

Što se sportske politike tiče, nitko osim većinskog vlasnika ne može odlučivati o tome. Sve drugo je iluzija. Ako se Baski žele boriti za opstanak sljedećih deset godina, to će i napraviti. Klub je privatan, a tržište slobodno. Nismo li se za to borili? Privatno vlasništvo. Svi bi voljeli gledati bolju i jaču Istru 1961, ali to nažalost nije u rukama građana ni gradonačelnika. 

Odgovornost Grada

Eh, sad, omladinski. Pa tu je stvar vrlo jednostavna. Klub u školu nogometa troši otprilike šest milijuna kuna godišnje, dok im Grad daje milijun i 300 tisuća, od čega se približno 420 tisuća vraća Pula Sportu zbog raznih troškova održavanja infrastrukture. Tim se novcem plaća gotovo sve za mlade igrače, osim pojedinih turnira van službenih utakmica, što je također bitno za napomenuti u kontekstu neplaćanja turnira za curice. Roditelji su, dakle, oslobođeni mjesečne članarine, koja je inače uobičajena u drugim sportskim klubovima. Plaćaju tek odjeću, i to s nekakvih 1.200 kuna godišnje. Nadalje, što se dotrajalih terena tiče odgovornost je isključivo na Gradu, pa bi se novi gradonačelnik sada trebao koncentrirati na to, ukoliko ima na srcu zdravlje klupske djece.

Bitno je također naglasiti da klub često ulaže veliki novac u gradsku imovinu, iako to nije dužan činiti. Posljednji takav primjer je novi sustav pristupa i ulaska gledatelja na stadion, što će klub koštati više od 700 tisuća kuna, a od čega će prihodovati i Pula Sport preko organizacije službenih reprezentativnih utakmica.

Grad tako dolazi do svojevrsne opasnosti, što god tko mislio. Baski bi se, ne osjete li bar minimalnu zahvalnost i uvažavanje umjesto neargumentiranih napada, mogli jednostavno pokupiti i investirati u neki drugi klub. Otiđu li, upitan je sam opstanak Istre 1961. Ipak, Zoričićeva samouvjerenost bi možda mogla značiti nekakav plan B u smislu drugog potencijalnog kupca za klub. Bi ga vrag! Za sada, Istra 1961 ima gol prednosti pred Zoričićem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater