PIŠE Jurica KÖRBLER

Najveći krimen Zvonimira Frke Petešića je što čita knjige

Stanovati u državnom stanu za vrijeme mandata i brinuti se za svoje knjige težak je grijeh. Grijeh koji Zvonimir Frka Petešić sigurno ne bi imao da je nakon par godina službe u Banskim dvorima kupio vilu s velikim podrumom, u kojoj bi umjesto knjiga bila dvorana za fitnes i privatna kino dvorana. Tko mu je kriv što čita i voli knjige. Za Hrvate je već i to dovoljan razlog da je sumnjivo lice

Ilustracija

Ilustracija


Sve ovo što je sada doživio Zvonimir Frka Petešić u najmanju ruku nije fer. Dok zemljom haraju razni problematični ljudi kojima je korupcija u opisu radnog mjesta, premijerov šef Ureda stavljen je na stup srama zbog državnog stana u kojem stanuje i knjiga koje posjeduje. Njegov je 'grijeh', valjda, što nije skupljao stambene kvadrate, kupovao vile za bescjenje, obogatio se dok je na funkciji, već je zbrinuo svoje knjige u nekom podrumu.

Ni to s mjestom prebivališta nije baš nešto od čega treba raditi problem. Najmanje prvorazredni skandal. Koristio je i koristi stan koji nije njegov, koji je kao i mnogi zagrebački stanovi stradao u potresu i koji sigurno ne ulijeva baš neku sigurnost ukoliko dođe do novog potresa. Nije ovaj vrsni diplomat ekspresno stekao bogatstvo i kupio vlastiti stan, u rezidencijalnom dijelu Zagreba, gdje je ubačena takva količina betona da ga ništa, pa ni potres ne može srušiti. Stanuje u državnom iz kojeg će otići kada ode iz Banskih dvora.

Nije kupio neku viletinu, jer ni nema novca za to, ni interesa za takvu vrstu investicija. Zvonimir Frka Petešić, za sve koji ga znaju, prije svega je pošten i korektan čovjek, koji svoje funkcije koje je imao i u hrvatskoj misiji pri EU u Bruxellesu, i u diplomaciji, i sada u Banskim dvorima nije koristio da iz politike izađe kao bogataš. Odgojen je u jednom drugom sustavu, u Francuskoj, u krajnje pristojnom obiteljskom miljeu. A tamo nije neko čudo ako se živi u iznajmljenom stanu.

U ovih nekoliko godina koliko je u Zagrebu sigurno se Frka Petešić svega nagledao i naslušao, vidio sve ono što je ovdje uobičajeno, a 'vani' baš i ne. A kad je na njega krenula kanonada, bilo je jasno da je pravi cilj zapravo premijer. Demolirajući premijerovog bliskog suradnika trebalo je, valjda, pokazati kako ni u Banskim dvorima nema poštivanja zakona i pravila. Zapravo, šuplja priča. I kada nije pomogla ni kanonada oko državnog stana na red su došle knjige. Jer, zaboga, tko uopće u ovoj našoj sredini, u kojoj bogataši kupuju bijesne aute i odsjedaju u luksuznim hotelima, misli na knjige. Eto, diplomat koji je odrastao u sredini gdje knjige imaju veću vrijednost od onoga što krasi razne tajkunare širom Hrvatske. Čiji vlasnici sigurno to što imaju nisu zaradili (samo) radom.

Ružno je sve to što je posljednjih dana doživio Zvonimir Frka Petešić. Pogotovo jer u svim ovim godinama otkako vodi premijerov Ured nije imao ni najmanju aferu ili afericu. Nije svoj položaj koristio ni za političku promociju, vrlo korektno i profesionalno je obavljao i obavlja svoj posao. A sada su ga neki željeli spaliti na lomači. Jer, stanovati u državnom stanu za vrijeme mandata i brinuti se za svoje knjige težak je grijeh. Grijeh koji Zvonimir Frka Petešić sigurno ne bi imao da je nakon par godina službe u Banskim dvorima kupio vilu s velikim podrumom, u kojoj bi umjesto knjiga bile dvorana za fitnes i privatna kino dvorana.

Tko mu je kriv što čita i voli knjige. Za Hrvate je već i to dovoljan razlog da je sumnjivo lice. Koje bogatstvo mijenja za mudru riječ.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater