Piše Dubravko Grakalić

Milanović je dobio 1.080.000 glasova, a Banožić 1.869

Zoran Milanović (foto: Cropix) / Mario Banožić (foto: Cropix)

Zoran Milanović (foto: Cropix) / Mario Banožić (foto: Cropix)


Čudesni su putovi hrvatske politike. Ne samo zbog krivina kojima se kreću pojedini saborski zastupnici, lokalni političari ili stranački dužnosnici, nego i zbog nesrazmjera vlasti i ovlasti onih koji su na izborima izabrani te onih koji na izborima nikada nisu bili. Ali su zato odabrani da rukovode i vladaju, odlučuju o milijunima eura i usmjeravaju strategiju hrvatske nacionalne politike.

Najjasniji primjer nesrazmjera političke i stvarne moći - opipljive u raspolaganju novcem i utjecajem - svakako je onaj predsjednika Republike i novih ministara u Vladi RH, potvrđenih odlukom saborske većine do kraja ljetnog saborskog zasjedanja u srpnju.

Državni poglavar Zoran Milanović - koji je na izborima dobio milijun i 80 tisuća glasova kao "predsjednik s karakterom" - nema ovlasti ni potpisati dnevnice liječniku koji bi ga trebao pratiti na službenim putovanjima. Ministar obrane Mario Banožić, s kojim je u stalnom sukobu, na izborima za Sabor dobio je 1.869 preferencijalnih glasova u petoj izbornoj jedinici - što svakako pokazuje njegovu perolaku političku težinu.

Novi ministar gospodarstva, Davor Filipović, nije se natjecao za saborsku fotelju, ali je kao kandidat HDZ-a, HSU-a i HSLS-a na lokalnim izborima 2021. za gradonačelnika Zagreba dobio 32.151 glas. Možda bi dobio i više da nije najavio "izgradnju tvornice za lijek protiv raka" i slične besmislice.

No, kao ministar gospodarstva Davor Filipović odlučuje o tome kako će se Hrvatska nositi s plinskom i energetskom krizom, o međudržavnim ugovorima i nizu mjera pomoći gospodarstvu. Za uspjeh u tom poslu trebat će mu više od HDZ-ove stranačke iskaznice - prije svega znanje i sposobnost.

Bez stranačke iskaznice i bilo kakvog političkog mandata u Vladu su ušli i Ivan Paladina, ministar prostornog uređenja i graditeljstva te Marko Primorac, ministar financija. Ministar Paladina dolazi iz redova građevinskih investitora i jedini mu je zadatak obnova Zagreba i Banije. Broj ljudi koji će još jednu zimu provesti u kontejnerima bit će njegov uspjeh ili neuspjeh. Marko Primorac izabran je kao ekspresna zamjena za popularnog ministra financija Zdravka Marića koji je naprasno dao ostavku bez jasnog obrazloženja. Iako nije bio u HDZ-u, Marić je dobio, na istoj izbornoj listi kao i Banožić, 32 tisuće preferencijalnih glasova, dok Primorac nije izlazio ni na kakve izbore.

Izbor ministara bez političke pozadine - ili sa skromnom poputdbinom izbornog gubitnika kao u slučaju Filipovića - pokazuje kako su oni lako zamjenjivi te da ne narušavaju "odnos snaga" u HDZ-u. Štoviše, idealni su kao pijuni u sukobu s moćnijim figurama na političkoj šahovnici.

A predsjednik s karakterom i dobivenim glasovima, koji nema ni stotinku njihove moći i utjecaja, može se jedino snažnom retorikom boriti za svoja stajališta i možebitni novi mandat. Očito je da se tako i ponaša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum