PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Lov na istarske birače


Stigla je još jedna potvrda o Istri kao regiji političkih paradoksa. Prema istraživanju Glasa Istre o preferencijama istarskog biračkog tijela, predsjedničkog kandidata SDP-a više podržavaju glasači IDS-a od birača SDP-a – iako mu vladajuća stranka u županiji (još) nije ni najavila podršku u utrci za Pantovčak. Za Milanovića bi s ove strane Učke glasalo 51 posto IDS-ovih i 44 posto SDP-ovih birača, što je neobičnost koju ipak nije preteško objasniti.

Milanović će, naime, na predstojećim predsjedničkim izborima u Istri upravo ubrati plodove svog rada na terenu dok je bio predsjednik SDP-a. U svom mandatu šefa SDP-a i premijera Milanović vrlo je uspješno raskolio SDP Istre, promijenio dužnosnike izabrane na terenu te stvorio uvjete da neki ugledni članovi napuste politiku ili prijeđu u stranku dr. Ive Josipovića. Kandidat za župana bio mu je Damir Kajin umjesto nekog člana SDP-a, dok je na listama za parlamentarne izbore držao svoje istomišljenike. Tradicionalni birači SDP-a nisu zaboravili takvu politiku, iako se za nju, kad je nedavno došao "na noge" IDS-u tražeći podršku, na sebi svojstven način ispričao svim svojim mogućim istarskim biračima.

Podrška polovice IDS-ovih birača manje je iznenađenje jer ta stranka, za sada, nema svog predsjedničkog kandidata. Zoran Milanović prezentira se kao političar s lijevog centra i ne treba uspoređivati dosadašnje izborne rezultate kako bi se pokazalo da će u Istarskoj županiji dobiti više od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Miroslava Škore ili Mislava Kolakušića. Rezultat bi mogao biti slabiji za Milanovića podrži li IDS Daliju Orešković koja je tu podršku također tražila te u županiji dobiva odličnih 9,3 posto glasova.

Statistika pokazuje kako bi Zoran Milanović mogao u Istri ostvariti – kako su najavili stratezi njegove kampanje u medijima – dovoljno glasova kako bi nadoknadio glasove dijaspore koji će stići u korist kandidata s desne strane političke arene. U tome će mu od koristi biti i velika izlaznost na izbore. Na europskim izborima Amsterdamska koalicija predvođena IDS-om dobila je u osmoj biračkoj jedinici 22.805 glasova pri izlaznosti od 30 posto. Pri dvostrukoj većoj izlaznosti koja se očekuje na predsjedničkim izborima, kandidat s podrškom IDS-a mogao bi osvojiti do 40 tisuća glasova. S glasovima polovice birača IDS-a, to je nezanemarivih 20 tisuća, čemu treba pridodati glasače SDP-a i sve druge koji će, kad razmisle, podržati Milanovića. Te su brojke važne kada znamo da je na prošlim izborima za Pantovčak razlika u glasovima bila oko trideset tisuća glasova, od čega samo tri tisuće na biračkim mjestima u Hrvatskoj.

Osvoje li predsjednički kandidati "svoje" županije i terene - Milanović Zagreb i sjevernu Hrvatsku, Kolinda Grabar-Kitarović Dalmaciju i Liku, Miroslav Škoro Slavoniju - borba za glasove u Istri postat će najveći ulov predstojećih predsjedničkih izbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum