PIŠE DANIJELA BAŠIĆ PALKOVIĆ

Lov na istarske bandiće

Danij

Danij


Ljubav je pukla. Bilo je samo pitanje vremena kada će Možemo! postati NE Možemo!, a izbacivanjem "nepoćudne" Radničke fronte iz zeleno-lijeve koalicije to su nedavno i dokazali. Možemo! sve karte polaže isključivo na Zagreb i rušenje Bandića. Njihov politički napor i argumentirani javni nastup iz centra političke moći počiva na micanju pajdaša opterećenih aferama i nizom optužnica. No Bandić i dalje dela, završava najskuplju sljemensku žičaru i najavljuje sedmi mandat nakon dvadeset godina vođenja Zagreba.

U pokušaju rušenju rezača etiketa Možemo! će ruku dati, čini se, puno prihvatljiviji "lijevi" SDP koji, izgubljen u vremenu i prostoru, nema svoje ljude za Zagreb. U pomanjkanju vlastitih kadrova i vođeni interesom micanja aktualnog zagrebačkog gradonačelnika, SDP iza zatvorenih vrata počinje deal s Možemo! Aktivirani su pregovori oko formiranja antibandićevske koalicije s SDP-om, koji je de facto kumovao izbacivanju Radničke fronte, dajući koaliciji jasan ultimatum :"Mi dajemo podršku Senfu, a vi mičete Peović u bitci za Rijeku". U Rijeci, naime, SDP ide s novim licem - Markom Filipovićem - nakon dva desetljeća vladavine Vojka Obersnela. U toj im varijanti ne treba dodatna smetnja u liku i djelu Katarine Peović.

Iako je baš ona osvojila najviše preferencijalnih glasova iza Tomaševića na srpanjskim izborima za Sabor, logično bi bilo da su je zeleno-lijevi kolege iz koalicije podržali na lokalnim izborima u Rijeci. Taj film, iz oportunističkih razloga i partikularnih stranačkih interesa, nećemo gledati. K tome, Peović je preko noći izbačena iz zajedničkog saborskog kluba, čime su joj vrlo parlamentarni i transparentni dojučerašnji kolege iz koalicije znatno umanjili mogućnost govora i djelovanja u Sabornici, zabivši joj tako nož u leđa. Ako svoj imidž građanske opcije žele nastaviti graditi bez radikalnije i tvrde frontaške linije, to su samo iskreno i otvoreno trebali reći.

I dok Možemo! sve karte polaže na Zagreb, zaboravljajući da i diljem Hrvatske faraonski i po istom koruptivnom modelu vladaju slični bandići, pitanje na koje još nema jasnog odgovora jest što to Možemo! čini u ostatku zemlje za sve one birače koji su im iskazali povjerenje na parlamentarnim izborima? Osim Zagreba, zaboravljaju da postoji Istra, Dalmacija, Slavonija, Zagorje…

Što se Istre tiče, tu već dulje vlada mit o Možemo! koji se mukotrpno pokušava sastaviti. Navodno djeluju u sjeni, čekajući trenutak za blitzkrieg. Vrijeme curi, izbori su pred vratima, a taj nevidljivi istarski Možemo! s ničim opipljivim ne izlazi pred potencijalne birače. Kao njihova ključna igračica spominje se aktivistica i bivša predsjednica Zelena Istre Dušica Radojčić. Ništa konkretnija nije ni članica Inicijativnog odbora Možemo!, inače pazinska vijećnica s liste SDP-a i bivša predsjednica GONG-a Suzana Jašić. Kaže da nije "apdejtala informacije" i da nam zasad nema što konkretno ni novo za reći. Radojčić će, prema nekim izvorima, definitivno ići u kandidaturu za pulsku gradonačelnicu. Sudeći po aktivnostima koja ta zasad nevidljiva grupa na Poluotoku provodi, točnije ne provodi, teško je vjerovati da će samo nekoliko mjeseci pred izbore uspjeti profilirati ljude i krenuti u lov na istarske bandiće. Bude li ipak tako, bit će zanimljivo pratiti hoće li na Poluotoku, kao što to radi Možemo! u Zagrebu, krenuti kaznene prijave protiv koruptivnih političara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of