Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Lomljenje mozga


Busty Heart je svojevrsna cirkusantica koja istovremeno izaziva zgražanje i divljenje, smijeh, strah, muku i nevjericu. Isto ono što je u 19. stoljeću u Engleskoj izazivao Joseph Merrick. Ona zarađuje za život kao što je to činila Moira Orfei. Ili John Merrick. Fali joj nekoliko konja koji bi u studiju smotali noge i klanjali se publici. Nacereni klaun koji izaziva jezu kao u romanu Stephena Kinga. Puhovi koji glume bundu, a onda se razbježe po studiju

 

Stanovita Busty Heart, vlasnica noćnog bara u Pennsylvaniji, na hrvatskoj je televiziji nedavno pokazala neobičan talent, ako bi se to uopće moglo tako nazvati. Ova 58-godišnja Amerikanka, koju neki mediji nazivaju umjetnicom, nije zapjevala rasponom glasa koji bi oborio s nogu strogu članicu žirija Supertalenta Martinu Tomčić, niti neobuzdano i fantastično otplesala na pozornici, a nije ni izvela vratolomije u zraku. Susan Sykes, kako glasi njeno pravo ime, pokazala je da je i nemoguće moguće: vlastitim je poprsjem gnječila limenke, lomila bejzbolsku palicu, razbila lubenicu i cigle, da bi se na koncu, sa svojim raskošnim grudima u predvodnici, uputila prema unezvijerenom žiriju i mlatnula prsima po stolu. Malo je falilo da i on padne ničice. Martina Tomčić pobjegla je u publiku, u nevjerici se hvatala za glavu pri svakom snažnom udarcu glomaznih dojki. A svaka, doznat ćemo kasnije, teži 20 funti ili devet kila. Dakle, 18 kila žive vage.

Busty Heart toliko je šokirala hrvatski žiri da on nije imao što reći, osim otputiti je iz showa budući da ih je strah i da im je, kako je rekla Tomčić, muka od nje. Žene u 50-im trebale bi ići na mamografiju, poručila je veseloj Amerikanki stroga članica žirija. Moram priznati da mi ju je bilo žao. Busty Heart ljubazno se zahvalila na okrutnoj odbijenici iako je, doduše, dobila jedan plus od Maje Šuput. 

Muke iz djetinjstva 

Naknadno ćemo doznati da su našu protagonisticu u djetinjstvu zadirkivali zbog pozamašnog poprsja koje je vrlo brzo odlučila unovčiti. Neobično bujan dio tijela postao je njen adut koji pokazuje diljem svijeta. U mladosti je, 1986. godine, bila neformalna maskota Boston Celticsa, a u različitim emisijama za talente nastupa već 20 godina. Ona koristi grudi umjesto ruku. Sve je počelo kad je dohvatila limenku piva. Svoju je vještinu pokušala prikazati u američkoj inačici Sepertalenta gdje je, međutim, cenzurirana jer se producentima nije svidio njen nastup. Tadašnji član žirija David Hasselhoff, koji je tumačio Mitcha Buchannona u seriji "Spasilačka služba", izjavio je da bi serija trajala barem 11 godina dulje da je ona ondje glumila. U jednoj galeriji u Copenhagenu lomila je umjetničke skulpture, u Španjolskoj je svirala bubnjeve. Upisala se u Guinessovu knjigu rekorda. Njene grudi možete slobodno opipati i izvagati. Nema tu nikakvog skrivenog kamenja ni boksačkih vreća. Grudi nasmiješene Amerikanke su nepatvorene. Gledatelji su rekli da je Busty Heart majka Kristine Mandarine.    

Busty Heart je svojevrsna cirkusantica koja istovremeno izaziva zgražanje i divljenje, smijeh, strah, muku i nevjericu. Isto ono što je u 19. stoljeću u Engleskoj izazivao Joseph Merrick, čovjek-slon koji je stanovito vrijeme, nakon što ga je otac, onako nakaznog, izbacio na cestu, zarađivao za život pokazujući svijetu svoje čudovišno izobličeno tijelo. John Merrick je, poput Busty Heart, privlačio pažnju svojim izgledom. Dobro, ona još i bizarnim djelom. Bitno da izaziva konsternaciju. Divljenje. Bitan je show. 

Debeljuca na mukama 

Zamišljam gledatelja kojem se povraća od čudovišnih grudi. Brzo hvata daljinski i prebacuje na drugi kanal. A ondje "Život na vagi". Desetak nesretnih debeljuca koprca se i znoji dok im dvoje trenera savršeno isklesanih tijela u maniri SS-Obergruppenführera naređuju: "Schneller!" Hajde, možeš ti to! Nema stajanja! Izdrži!   Obergruppenführer urla dok sirota debeljuca puzi kao da izvodi vojnu vježbu. Fali im nekoliko vučjaka katapultiranih iz filma o konclogoru da dojam bude zaokruženiji. Schneller! Debeljuca se na jedvite jade podiže na koljena. Plače. Na rubu je povraćanja. Izdržat će to ona. Snaga uma jača je od tijela. Sad se i gledatelju povraća. Opet prebacuje na obdarenu Amerikanku. Ona se barem smije. Busty Heart je cirkusantica koja zarađuje za život kao što je to činila Moira Orfei. Ili John Merrick. Fali joj nekoliko konja koji bi u studiju smotali noge i klanjali se publici. Nacereni klaun koji izaziva jezu kao u romanu Stephena Kinga. Puhovi koji glume bundu, a onda se razbježe po studiju.

Busty Heart kaže da nikad nije ozlijedila grudi. Čak ni kad lomi ciglu iz šuba. Nju nitko ne muči. Ona muči gledatelje. Koji bi možda radije u udarnom terminu na dalekovidnici odgledali kakav filmić. "Velikog Lebowskog", recimo. A nakon njega "Tko pjeva, zlo ne misli". Ili obrnuto. Čisto da se prisjete da je život lijep.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of