PIŠE DANIJELA BAŠIĆ PALKOVIĆ

Leti, leti Flego na krilima populizma!


Je li munjevita odluka istarskog župana Valtera Flege koji je odlučio spasiti Klub studenata Istre tako da bez ikakvih problema iskešira između 2,8 i 3,4 milijuna kuna i kupi Istarski ispravna? Je li donesena u pravom trenutku? Za župana i nositelja liste Amsterdamske koalicije, neposredno uoči europarlamentarnih izbora, tajming je više nego pogođen. Zapravo savršen!

Točno mjesec i pol do izbora u koje potencijalni europski parlamentarac nesumnjivo kreće s premisom "sve ili ništa", Flego šalje HDZ-ovom ministru Goranu Mariću - čija Vlada, by the way, ovih dana provodi neviđenu invaziju na Istru - zahtjev kojim ultimativno traži da se atraktivan prostor od 154 kvadrata proda Istarskoj županiji. Za one koji možda ne razumiju, Županija ima taj novac i spremna je, uz solidarnost istarskih gradova, kupiti taj prostor u zagrebačkoj Ilici.

Ova atraktivna lokacija na kojoj se Klub nalazi na tržištu doseže cijenu između 2,8 i 3,4 milijuna kuna. No, novac je za župana najmanji problem. Kad ministar amenuje njegovu molbu, u akciju će se uključiti istarski gradovi ne bi li se ovoj rijetko viđenoj i u svega dva tjedna promišljenoj političkoj odluci zadržao Istarski u srcu Zagreba. No, ovakav županov neviđeni spin, tko god da ga je smislio, nije ništa drugo nego dodvoravanje mladim glasačima na sasvim promašen način. Dokaz je to populizma kojim sve više pribjegava IDS-ov kandidat na europskim izborima, a koji bi trebao znati da ovih dana, točnije, zadnjih SEDAM mjeseci nije trenutak za jeftine i providne politički eskapade, koje mu među onim glasačima koji čitaju između redaka mogu donijeti nešto sasvim suprotno.

Ako je Flego iskreno vjerovao da Istarski treba kupiti, zašto ga nije kupio puno ranije, možda na početku ovog svog mandata i zašto taj novac, koji očito nije problem, nije podijelio gladnim uljanikovcima kojima bi i tisuću kuna mnogo značilo dok zadnjih SEDAM mjeseci životare i ne dobivaju ni lipe?! Zašto ne svjedočimo ovakvim beskompromisnim odlukama župana kada se radi o financiranju besplatnih udžbenika za svu djecu u osnovnim i srednjim školama, zašto nema novca za prijevoz učenika, zašto su vrtići u Puli među najskupljima u državi, zašto kronično nedostaje novca za dogradnju škola kako bi sva istarska djeca nastavu pohađala u jednoj smjeni? Zašto se, recimo, 2,8 milijuna kuna ne bi utrošilo u početak gradnje nekog doma za umirovljenike koji u Istri na smještaj čekaju više od desetljeća???

E, sve to nije bitno jer Flego ponosno leti na krilima populizma, približavajući se ovakvim potezima nekim antisistemskim strankama koje politički prezire. Nije se Flego sjetio mnogo, mnogo ranije skupa s Borisom Miletićem apelirati na bankare da dogovore neki model odgode plaćanja ili reprogramiranja kredita uljanikovcima, a možda mu dosad nije nitko ni prišapnuo da je nekoliko uljanikovih obitelji završilo na ulici jer su im te iste banke uzele domove!

Za kupnju Istarskog naći će se lova jer to je valjda prioritet ove vlasti. Solidarnost prema Uljaniku i njegovim brojnim radnicima pokazali su ranije u IDS-u kada su pred novogodišnje blagdane odustali od prigodnog domjenka. Nemojmo zaboraviti i dar u naravi u vrijednosti od 300 kuna po zaposleniku koju su velikodušno radnicima podijelili Istarska županija i istarski gradovi. Pa što je onda problem iskeširati koji milijun kuna za kupnju Istarskog u Zagrebu?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater