PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Koliko se vole Kolinda i Istra


Iako u Zagrebu nije bio osobito "lijep i sunčan dan" kako je za optimističnu najavu svoje druge predsjedničke kandidature prognozirala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović – objava je stigla. Predsjednica Kolinda uz snažnu podršku sve više podijeljenog HDZ-a kreće po svoj drugi mandat. Prema svim pokazateljima, ima realnu šansu i da ga ostvari te da u slijedećih pet godina potvrdi svoju politiku koju je u nekim slučajevima teško definirati.

Trenutak objave druge predsjedničke kandidature Kolinde Grabar-Kitarović pravo je vrijeme za (pr)ocjenu njezinog dosadašnjeg rada u cjelini, ali i za sagledavanje njezinog odnosa prema Istri i politici koja u istarskoj regiji uživa najveću podršku biračkog tijela.

Predsjednica Kolinda na početku svog mandata 2015. godine napravila je veliki gest pristojnosti prema Istri kojeg je dio javnosti, doduše, doživio kao provokaciju. Prvo izmještanje ureda predsjednice bilo je s Pantovčaka u Pulu – što je potez za pamćenje, jer je Istra golemom većinom glasala za njezinog protukandidata dr. Ivu Josipovića, kandidata SDP-a i IDS-a koji je izgubio s malom razlikom glasova.

Od tada predsjednica Republike redovito obilazi Istarsku županiju. Ljetuje na Brijunima – i to u vojarni – te dolazi na lokalne fešte poput Trke na prstenac u Barbanu. Na nekim je događajima, poput obljetnica priključenja Istre matici zemlji i izviždana zbog stava prema maršalu Titu, i u tome se može sagledati glavna točka prijepora predsjednice Kolinde i političke Istre.

Istarski antifašisti, kako je poznato, žestoko su zamjerili što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uklonila bistu Josipa Broza Tita iz ureda na Pantovčaku (koji je izgrađen za Tita pod imenom "Vila Zagorje"), te što je davala oprečne izjave o ustaškom pozdravu ZDS, ratnom zločincu Anti Paveliću i narodnooslobodilačkoj borbi.

Predsjednici Kolindi to ne zamjeraju samo u Istri – gdje rado naglašava kako je njezin nono bio partizan, dok u filoustaškoj štampi daje dvojbene izjave o poglavniku tzv. NDH – nego i u cijeloj zemlji. Odnos prema partizanskom pokretu i svojedobno proglašavanje ustaškog pozdrava "starim hrvatskim pozdravom" neće odlučiti izbore – ali će u Istri svakako imati svoju političku valorizaciju.

Već danas se može prognozirati – i to točnije od "lijepog i sunčanog dana" za objavu kandidature – kako će u Istri kandidatkinja Kolinda dobiti znatno manje glasova od SDP-IDS-ova Zorana Milanovića. Možda manje i od Miroslava Škore za kojeg je sve jasnije da mu u politici nije mjesto. Ali, demokršćanska Istra, pučani koji nisu uz liberalne ideje i zavičajci koji žele podržati ženu s Grobnika dat će joj glas. Uz nadu kako će u drugom mandatu Kolinda Grabar-Kitarović bolje razumjeti Istru nego u prvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater