PIŠE CHIARA BILIĆ

Kohabitacija na meko


Koječega se čovjek nagledao ovih dana. Pandemija koronavirusa iznjedrila je, složit ćete se, mnoštvo, ne u potpunosti neočekivanih, no svejedno opskurnih obrazaca ponašanja. Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, recimo, smatra svrsishodnim pozvati Hrvate da na prozore izvjese crven-bijelo-plave barjake. Kaže da će taj čin kao dio nacionalnog ponosa pomoći u borbi protiv širenja zaraze. Katolička crkva moli Stvoritelja da malo stane na kočnicu s tim razuzdanim virusom, a istovremeno prakticira vjerska okupljanja i pomaže u njegovom širenju. Ništa toj instituciji nije sveto, ni zdrav razum, ni zabrane kojekakvih stožera.

Uz niz ostalih, posebno se ističe i međusobno tepanje novopečenog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. To je, valjda, ta dugo prizivana kohabitacija. Ušla je na velika vrata. Sigurno vam nije promaknula. Mogli ste ju iščitati ako ste pažljivo osluškivali obraćanja javnosti te dvojice političkih purana na nacionalnoj televiziji. Kohabitacija itekakva! Samo ne onakva kakvu je najavljivao šef Vlade.

Netom nakon izgubljenih predsjedničkih izbora govorio je, sjećate se sigurno te njegove famozne sintagme, o tvrdoj kohabitaciji. Tako je, po njegovim predikcijama, trebao izgledati njegov budući odnos sa svojim političkim oponentom.

Rasplamsala je svojevremeno konstrukcija te dvije bezazlene riječi mnoge strasti. Što to Plenković predmnijeva pod, pitalo se radoznalo mnoštvo, tvrdom kohabitacijom? Svijet se, naravno, zabrinuo za budućnost Hrvatske. Najednom su Hrvati stali čistiti rječnike od debelog sloja nataložene prašine, bjesomučno pretraživati internetske rječničke baze hrvatskog jezika. Nikako, međutim, ustanoviti kako će se ta zategnuta kohabitacija reflektirati na stanje nacije. Najzad su se i politički analitičari raspričali o značenju tog naizgled sasvim samorazumljivog izraza. A kad su ga znatiželjnici upitali da obrazloži zahtjevnu terminologiju, da im, pobogu, precizno pojasni što to znači tvrda kohabitacija, premijer je prelomio: „Znat će (Milanović, op. nov)“. Tako je kazao. I, dabome, saznao je.

Tvrdo zapravo ne znači tvrdo, nego znači mekano. Sudeći po njegovoj najavama i obrazloženjima raznoraznih znalaca, Plenković je s Milanovićem trebao teškom mukom pronalaziti točke oko kojih će pronalaziti zajednički jezik. No, ništa od toga. Potaknuti alarmantnim stanjem izazvanim koronavirusom, obratili su se, prvo Milanović, pa dan kasnije, prekjučer, i Plenković, stanovništvu i opovrgnuli ikakve insinuacije o netrpeljivosti Pantovčaka i Banskih dvora.

„Vlada dobro radi svoj posao“, poručio je Milanović. „Dobro surađujemo s predsjednikom“, uzvratio je Plenković. Nema tu ničeg tvrdog. Jaja su se skuhala na meko, u šorbulu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini