Piše Dubravko Grakalić

Koalicija svih liberala je nemoguća misija

Ilustracija (foto Pixabay) / Dubravko Grakalić

Ilustracija (foto Pixabay) / Dubravko Grakalić


Inicijativa europske liberalne internacionale, odnosno paneuropskog saveza ALDI - čiji su članovi sve hrvatske liberalne stranke - o ujedinjenju ovdašnjih stranaka i strančica koja nose oznaku "liberali" prije sljedećih europskih i parlamentarnih izbora posve je nemoguća misija. Doduše, gledano iz laboratorija europske statistike, zbrajanje njihovih skromnih rejtinga možda i daje jednog eurozastupnika i devet sabornika, ali kad se prilike sagledaju iz domaćeg ugla, vidjet će se zrcaljenje nemogućnosti da se takva koalicija dogovori i provede.

Plan ALDI-ja je jednostavan – za europske izbore u svibnju 2024. te parlamentarne u ljeto iste godine treba okupiti sve hrvatske političare koji nose "žute" liberalne majice – i tako će se dobiti spomenuti i priželjkivani rezultat. Zajedno bi na izbore trebali IDS, Centar, Fokus, Glas, HNS, HSLS, a možda i Reformisti te još pokoja stranka koja do tada može nastati. Teoretski je to sjajno, ali u praksi postoje najmanje dvije činjenice što takvu koaliciju čine nemogućom.

Na prvu je ovih dana ukazao Ivica Puljak, predsjednik Centra. Njegova stranka nipošto ne želi u koaliciju s HSLS-om i HNS-om koji sada održavaju HDZ-ovu većinu u aktualnom parlamentarnom sazivu. Uz to, Puljak želi da Centar bude i centar nove žute koalicije, a ne da to bude IDS koji je, po njegovom mišljenju tek regionalna stranka koja "traži svoj put". Upravo je IDS druga činjenica koja liberalnu koaliciju čini nemogućim pod predloženim uvjetima da ona podrži ili HDZ ili lijevi blok poslije izbora kako bi bila jezičac na vagi u parlamentu. Naime, IDS dogmatski od svog osnivanja ne podržava koaliranje i blisku suradnju s HDZ-om i teško će sadašnje vodstvo stranke to nepisano pravilo promijeniti. Posebno zbog lokalnih izbora 2025. kada će pokušati povratiti izgubljene pozicije u Istarskoj županiji.

Plan europskih liberala za Hrvatsku očito će brzo pasti u zaborav. Doduše, liberalna koalicija je moguća bez HSLS i HNS – ove prve bi HDZ mogao prihvatiti u svojoj "točkastoj" koaliciji jer su na prošlim izborima iznijeli dva mandata – dok bi se suradnja IDS-a, Centra, Fokusa, PGS-a i GLAS-a mogla dogovoriti. Naravno, ako Centar osokoljen pobjedom na lokalnim izborima u Splitu ne traži prednost pred IDS-om koji godinama ima saborski klub – i koji je zainteresiran samo za svoju izbornu jedinicu.

Napokon, i Centar je umnogome lokalna, splitska stranka, baš kao i Fokus koji ima četiri gradonačelnika u zagrebačkom prstenu. GLAS ima samo jedno jače političko ime, Anku Mrak-Taritaš, dok bi uključenje PGS bilo značajno zbog glasova na Kvarneru i u Gorskom Kotaru. Treba naglasiti da su svjetonazorske razlike među liberalnim strankama ipak dosta vidljive – IDS je naslonjen na antifašizam, Centar ističe antikorupciju kao svoj osnovni program dok lideri Fokusa toleriraju i ustašluk u gradovima gdje su na vlasti.

Pogled iz Europe – prema kojem bi se liberalne stranke mogle mehanički povezati i onda tako dobiti mandat u EP i saborske fotelje – nepoznavanje je prilika u Hrvatskoj. Ovdje se ne mogu, logici unatoč, povezati ni seljačke, ni pravaške, ni krajnje desne, ni ekstremno lijeve stranke – pa zašto onda očekivati da se to dogodi s liberalima?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum