Piše Dubravko Grakalić

Kako izbjeći plaćanje RTV pristojbe i pritom se smijati?

Ilustracija (foto Pixabay) / Dubravko Grakalić

Ilustracija (foto Pixabay) / Dubravko Grakalić


Rasprave o potrebi plaćanja radiotelevizijske pristojbe i o tome kako je izbjeći traju već desetljećima. Iako se radi o zakonskoj obvezi, najvještiji građani uspijevaju se izvući od tog nepotrebnog troška od osamdeset kuna mjesečno, posebno kada se presele ili kupe novi tv prijemnik. Osim toga, svima razumnima je jasno kako postojeći Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji treba osuvremeniti jer je napisan još prije masovne gledanosti komercijalnih programa, IPTV mreža i streaming servisa.

Danas se RTV pristojba plaća na račun HRT-a kako bi, ako želimo, gledali plesanje razjapljenog vremešnog Mire Ungara, propagandni PR HDZ-a i SDP-a, govore državnog poglavara, stare serije i prastare filmove, sve skraćenije vijesti iz Ukrajine, razgovore s uvijek istim stručnjacima za mlaćenje prazne slame ili vijesti u kojima nedostaje glavna – vijest. Jedan od svježijih primjera je nedavni istup zagrebačkog gradonačelnika – iz kojeg su izrezali kako je najavio otpuštanje 700 radnika. Sve druge Tomaševićeve misli su emitirali.

HRT pristojba zakonski je relikt prošlosti zbog kojeg možemo biti kažnjeni s tisuću kuna ako ne prijavimo televizor ili gledamo odjavljeni prijemnik. Doduše, na njemu možemo legalno gledati Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime, Apple TV, Pickbox, Moviemax ili YouTube – i nema razloga da bi zbog toga platili lipu dalekovidnici na Prisavlju.

Stoga je zanimljiv slučaj što su ga mediji nedavno prenijeli iz Splita jer je prekršajni sud oslobodio neplatišu HRT pristojbe koji ne gleda njihov program te zbog toga jer državna televizija nije uspjela dokazati kad je nabavio tv prijemnik. A mora ga prijaviti u roku od trideset dana.

Zabavno je i što bi građanin – da plati kaznu – trebao potpisati zapisnik kontrolora HRT-a koji uopće nema zakonske osnove. Naprosto, uhvate li vas kontrolori HRT-a u gledanju televizije – ili špijunirajući kroz prozore ugledaju uređaj, zabilježeni su i takvi slučajevi – ništa ne potpisujte. Na sudu kažite da ste televizor kupili jučer i izgubili račun. Ako sud nema dokaze kad je tv prijemnik kupljen – HRT gubi spor jer se primjenjuje pravno pravilo da se sudi u korist onog za kojeg nije potvrđena sumnja kako je prekršio zakon.

Dakle, i HRT-ovoj pristojbi može se doskočiti i pritom im se smijati u lice. Vrijednost njihova programa – usporedimo li ih s komercijalnim TV mrežama – nije velika. Potrebno je ponovno razmisliti o ukidanju ili smanjenju pristojbe – o čemu se više puta raspravljalo.

U budućem paketu rasterećenja građana od rastuće inflacije svakako bi se trebalo – uz niži PDV i trošarine – trebala naći i RTV pristojba. Građani mogu živjeti bez četiri nacionalna TV programa, programa za inozemstvo i bez faca Ace Stankovića, Mirka Fodora i Đurice Drobca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater